Геогебра

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Геогебра
Geogebra.svg
Geogebra9pointcircle.JPG
Геогебра 3.0
ПрограмериMarkus Hohenwarter, Michael Borcherds и други
Стабилно издание5.0.166.0 / октомври 24, 2015;
пред 4 години
 (2015-10-24)
Прегледно издание4.3.12.0 и 4.9.184.0[1] / јули 31, 2013;
пред 7 години
 (2013-07-31) и јули 30, 2013;
пред 7 години
 (2013-07-30)
Опер. системмултиплатформен
ПодлогаJava, HTML5
ВидИнтерактивен образовен софтвер за математика
ЛиценцаGPL, cc-by-nc (инсталери и јазични дадотеки) и други.
Мреж. местоgeogebra.org

Геогебра е бесплатна интерактивна програма за математика вклучувајќи геометрија, алгебра, анализа и примената математика, наменета за наставници и ученици.[2]

  • Геогебрата е софтвер напишан во Java, со што е достапен за повеќе платформи.
  • Геогебра е динамичен софтвер за математика и математичко образование. Во гранката на геометрија, конструкциите можат да се направат на многу едноставен начин користејќи точки, вектори, отсечки, прави, сегменти, полигони, неравенки, конусни пресеци, имплицитни полиноми и функции. Секој од нив може да се менува динамички. Елементите можат да се внесат или променат директно на екранот или преку лентата за внесување. Постојат и огромен број на можности и команди за работење со алгебра и линеарна алгебра, статистика преку табеларен приказ како и компјутерски систем за алгебра (CAS - computer algebra system).
  • Геогебра има способност да користи променливи за броеви, вектори и точки, да наоѓа изводи, интеграли на функции и цел комплет на команди како корен и екстреми.

Превод на македонски[уреди | уреди извор]

Геогебра е целосна достапна на македонски јазик.

Институт за Геогебра на Р. Македонија[уреди | уреди извор]

Институтот за Геогебра на Р.Македонија - ИГМКД е заснован во ноември 2009 г. од Меѓународниот институт за Геогебра.[3]

Проф. д-р Линда Стојановска, раководител
д-р Зоран Трифунов, заменик раководител

Литература[уреди | уреди извор]

Поврзани теми[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]