Гарудимимус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гарудимимус
Garudimimus
Период: Доцна креда,
~
Монтиран холотип во Монголски музеј за историја на природна ( неточен број на пршлени; само четири се пријавени во холотипот)
Научна класификација
Типски вид
'Garudimimus brevipes' '
Барсболд, 1981

Гарудимимус (Garudimimus) – диносаурус одгрупата орнитомимосаурус.[1],[2].

Значењето на неговото име - гуштер по Зулма Б. Гаспарини Живеел во доцната креда (пред околу 80-75 милиони години) во Азија. Должина на телото 3-4 м, тежина приближно 85 кг. Неговите остатоци беа пронајдени во Монголија (во пустината Гоби).

Креда - стари локации на фосилни диносауруси во Монголија; Фосилите на Garudimimus се собрани во локалитетот Бајши Цав во областа Ц (Бајан Ширех формација))
Споредба на големината на холотипот

Опис[уреди | уреди извор]

Пропорциите на екстремитетите, морфологијата на педалните унишки и продолжувањето на илиумот на Гарудимимус сугерираат дека тој не бил прилагоден за брзината како и кај повеќе курсоријални орнитомимиди, кои се одликуваат со моќни бутови и права унигуалци.

Класификација[уреди | уреди извор]

Кладограм по Ли и колегите 2014 година

Наводи[уреди | уреди извор]