Воен архив на Шведска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Зградата на Воениот архив во зима.
Воениот архив (Krigsarkivet) во текот на летото. Градски округ Остермалм, Стокхолм.
Грб на Воениот архив.

Воениот архив на Шведска (шведски: Krigsarkivet) ― дел од Националниот архив на Шведска кој чува архиви поврзани со агенции кои одговараат пред Министерството за одбрана. Воениот архив бил основан во 1805 година и содржат списоци на воен кадар, цртежи и описи на воени згради и опрема, карти, приватни досиеја на клучни лица од шведската воена историја и фотографии. Архивираните материјали датираат од 16 век до денес.

Од 1995 година, Воениот архив е дел од владината агенција Национален архив на Шведска.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]