Прејди на содржината

Википедија:Разоткривачко предупредување

Од Википедија — слободната енциклопедија

Разоткривачко предупредување (таканаречени спојлери) е предупредување за оние читатели кои не сакаат да ја дознаат содржината на некое уметничко дело, пред истите самите да го видат или прочитаат. Се користи секогаш кога треба да се покаже дека одреден дел од текстот открива одредени детали поврзани со филмската приказна, со содржината на книгата или пак со магионичарскиот трик.