Викиншки меч

Од Википедија — слободната енциклопедија
Меч од Викиншката ера
Два меча од 10 век (Питерсен тип С) со украсни украси во стилот на елинг, со реплики, изложени во музејот Хедеби Викинг..[1]
ТипSword
Производна историја
Год. на производство8th to 11th centuries
Тех. особености
Тежинаca. 1.0 to 1.5 кг[2]
Должинаca. 84 to 105 cm[2][3]
Острица lengthca. 70 to 90 cm[4]

Мечот на Викиншката ера (исто така мечот на Викинзите ) или мечот на Каролинјан е вид на меч кој преовладувал во Западна и Северна Европа за време на раниот среден век .

На време на викиншката ера или Каролиншката ера мечот бил развиен во 8 век од Меровинзскиот меч (поконкретно, производство на мечеви на Франките во 6 и 7 век, кои биле добиени од римскиот спата ) и за време на 11-ти до 12 век, повторно бил кренат витешкиот меч од романскиот период .[5]

Терминологија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. M. Müller-Wille, "Zwei wikingerzeitliche Prachtschwerter aus der Umgebung von Haithabu", Offa 29 (1972) 50–112 (cited after Schulze-Dörrlamm (2012:625).
  2. 2,0 2,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име C777.
  3. Ingelrii sword found in the Thames: length 84.2 cm (blade 69.7 cm): Peirce (2002:80). There are shorter swords found in boys' graves, presumably shortened from full sized sword (Peirce 2002:86) and in some cases diminutive swords made for boys (Peirce 2002:95).
  4. L. A. Jones in Peirce (2002:23), citing Geibig (1991): "Dimensions of Viking Age Sword Blades in Geibig's Classification" type 1: 70–80 cm, type 2: 74–83 cm, type 3: 74–85 cm, type 4: 63–76 cm, type 5: 84–91 cm.
  5. Oakeshott, R.E. (1996). The Archaeology of Weapons, Arms and Armour from Prehistory to the Age of Chivalry. New York: Dover Publications Inc. ISBN 978-0-486-29288-5.