Брана (физика)

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Брана)

Во теоретската физика, мембрана, брана или п-брана е просторен математички концепт што се појавува во теоријата на струните и сродните теории (како на пример во М-теоријата и космологијата на браните). Мембраните постојат во одреден број на димензии. Теоретичарите на струните како Нил Турок, Барт Оврат и Пол Стејнхард ја изнесуваат идејата дека нема повеќе или помалку од 11 димензии.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]