Борленге

Од Википедија — слободната енциклопедија

Борленге - град во Шведска.

Борленге. Разгледница во боја од околу 1900 година

Првично Борленге бил име на мало село, а првата историска информација за тоа е од 1390 година. Селото било безначајно до околу 1870 година. Во 1872 година започнала изградбата на Домнарфветс Јернверк, железото на соседното село Домнарвет. [4] Во 1875 година била отворена железница помеѓу Фалун и Лудвика, преку Борленге. Благодарение на својата железничка станица, селото Борленге станало многу важно во сервисирањето на железото.