Прејди на содржината

Боици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Избор на шарени боички
Избор на шарени боички

Боици (или боички) е стапче на обоен восок, јаглен, креда или друг материјал што се користи за пишување или цртање. Масната или восочната боица направена од пигмент со сува материја е пастел; кога е изработена од масна креда која се нарекува нафтен пастел. Масните боици се изработени од стврдното нафтено масло во боја. Исто така, постојат и водени боички, понекогаш наречени акварел (кремени во вода) или бои растворени во вода.