Прејди на содржината

Бијамбара

Од Википедија — слободната енциклопедија
Средна пештера

Бијамбарите се група од 8 пештери помеѓу селата Нишиќи и Криваевиќи, на подрачјето на општината Илијас, Босна и Херцеговина, во непосредна близина на патот Сараево-Тузла, што ги прави привлечни за туристите.

Подрачјето Бијамбара, кое опфаќа 370 хектари, е законски прогласено за заштитено подрачје на петта категорија („заштитен пејзаж“). Извршена е целосна реконструкција на инфраструктурата на пештерата Средно Бијамбарски пењи и непосредни околини. Проектот е финансиран од Европската комисија, детални истражувања на спелеолошки објекти, изградени нови бетонски траки, поставен цевки за електрично осветлување, ново секторско осветлување, изградена инфо дом и современ санитарија и нова визуелна идентификација. Проектот е целосно реализиран и Бијаммарските пештери се отворени за посета во текот на летото 2007 година. Вкупните инвестиции на Европската комисија беа околу 170.000 евра.[1]

Дополнителна атракција во Бијамбара е туристички еколошки воз.

Во близина на пештерата е и потокот Брадиќ со леј и водоземје, како и потокот Бјелила, кој ги пресекува бујамските шуми и пролека. Во областа Бијамбара одвреме-навреме се одржуваат саеми за продажба на еколошки и еколошки производи, произведени од месното население. Во рамките на областите е сместен образовен центар.

Со оглед на тоа што се наоѓа во крајбрежната област, оваа област е богат со карстни појавувања, како што се каршни пори, дворници, и што е најважно, 8 познати камини. Заштитено подрачје е привлечно за сите оние кои се занимаваат со спелеологијата, прошетки во природа, велосипедизам, риболов, планинање, алпинизам, риболов, лов, скијање, собирање на тревници и месо итн.

Штрковите од некрополата во Цевљановичи беа пренесени тука

Морфологија

[уреди | уреди извор]

Во областа Бијамбара постојат осум спелеолошки објекти: Средна (Главната) Бијамбарска пештера, Горна Бијамбарска пешница, Донја Бијамбарска пештера, Ѓуричина Пеќина, Ледњача, Димшина пешча, Леденица и Нова пешница.

Средна (главна) пештера Бијамбара

[уреди | уреди извор]

Ова е најголема пештера, а нејзината должина изнесува 420 метри (по главната траса, без походни траки), со 4 големи ходници чија пречник достигнува до 60 м, а кои се високи и над 30 м. Морфологиски е едноставна и се состои од влезната дел и три долги холни, кои се поврзани. Оваа поделба на 4 одморалишта е од првите опишувања на пештерата, а од морфолошкиот став е многу неопходна. Всушност, првите три сали се дел од единствен канал кој се протега кон северозапада, сè додека не се состават со другиот коридор кој се протега од западната насока. После uskog пролаза, кој е делумно зголемен преку отстранување на семиментите за време на претходните уредувања за туристички цели, цевката се шири. Овој дел (четвртата сала) е поради неговата акустичност наречен "Музичка сала", најверојатно настанува со мешање на различни канали (повеќето од нив со кружен пресек), чии остатоци сè уште може да се видат на самиот ѕид. Должина на ходникот се движи од 30 до 80 метри, а нивната ширина е од 18 до 30 метри. Нивната висина достигнува во Музичката сала над 12 метри. Пеќи е богат облик на пењински украси, како што се сталактити, сталагмити, драпери, бигран каде, столбови и слично. Во моментов е сместен со колонија на шишиња и цирчаки, а може да се најдат и други жители.

Горна пештера Бијамбара

[уреди | уреди извор]

Горна пештера е најстарата пештера во Бијамбара. Таа не е голем спелеолошки објект, но е многу значајно археолошко наоѓалиште. Истражувањата биле спроведени од страна на хрватскиот палеонтолог М. Малез во 1967 година. Улица во пештера ширина 16 и височина од 12 метри, како и југозападната ориентација нуди одлични услови за престој на праисториските луѓе. Ливиот ходник, како и влезната сала е исполнет со седименти, додека во десниот ходник почвата е составена од камења на кои систастите создавали

Археологија

[уреди | уреди извор]

Најстарите седименти видливи на пресекот на испитната сонда ископани на влезот на левиот коридор се претставени со песок натопен во топол дел од автопатот Вирм II-III. Над нив, има релативно дебел слој од глина со камења што јасно го означува крајот на топлиот период и почетокот на ладењето. Слоеви формирани во ерата на силно Wirm III (три) ладење беа претставени со разни глинени и мали кршливи камења. Нашол бројни остатоци од кватернарна фауна, како и камени алатки на праисториските жители на овие делови. Во текот на овој слој, постои црвено мешавина од глина во период познат како Атлантик. Последниот слој е хумус земјата која ги содржи остатоците од керамиката од бронзеното доба и коските на последните животни. Наодите од слојот депониран за време на последното ледено доба покажуваат дека пештерата била користена од човек кој припаѓал на епархиската култура. Алатката на камен алатки се движи од различни видови на ножици, гребење, гребнатини, папучи, шила до ретуширани сечила. Сите алати се изработени од ситно-грануларен карпа: јаспис, халкидон и розова боја. Од фауната врз основа на коскените остатоци се идентификуваат два вида на заедници: една степа претставена од степски вистлер, слепо животно, мол, хрчак, волан од вода, а другата, заедница на планински и шумски предели со остра континентална клима, претставена од пештерска мечка, козјо коза,, трепките и северните бели зајаци.

Ѓуричина пештера

[уреди | уреди извор]

Има влез на широки и стрмни вдлабнатини на теренот. Во првиот дел се покриваат дрвјата и тревата, додека во помал дел сè уште се видливи деградирани камења, така што е вистински влез во камен на дното на ръкавъдната вдлабна (поранешна снопа). По неколку метри, пештерата води до СЗ-ЈИ пакотот на кој се продолжува останатиот дел од пештерата. Овој дел е голема сала која се протега по должината на отворот на широкиот отвор на површината на преградата на пештерата, така што првиот дел од пештерата всушност претставува еден природен камен мост. Најинтересното дел за понатамошни истражувања е мал ходник кој започнува во главната сала и води југозападно паралелно до влезот во кањонот. Овој мала низок канал е веројатно поврзан со Димшинска пештера, која е само неколку метри (што, се чини, потврдува и струја во овој дел од кањонот). Поради истото морфологија на пештерата, снегот што паѓа низ отворот на покривот се собира во текот на зимата, а дрвјата и ѕидовите заштитуваат од сонцето. Покрај тоа, во печката најверојатно се доаѓа до ладен воздух кој овозможува стабилна топлинска стратификација. Сè на сè овозможува да доведе и снег да трае до крајот на пролетта и во почетокот на летото, а понекогаш и во текот на целата година.

  1. Jasminko Mulaomerović - Книга на трудови - Човек и карст МеЃуерогр 2011-Спелеотизам: регионот наспроти. Босна и Херцеговина