Битка кај реката Силер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Битка кај реката Силер
Дел од Спартаково востание
Датум 71
Место Во близина на реката Силер, Италија
Исход Убедлива победа на Рим
Крај на Спартаковото востание
Завојувани страни
Римска Република војска на побегнати робови
Команданти и водачи
Марк Лициниј Крас Спартак
Сила
32.000:
6 легии
4 конзуларни легии
Околу 50.000 војници
Жртви и загуби
36.000 убиени
6.000 заробени
5.000 од тие кои избеле биле фатени и распнати од Гнеј Помпеј

Битката кај реката Силвер била последната во низата од три римски робовски војни. Крас го обиколил Спартак во Брутиум со ѕид и ровови долги 65 км.