Прејди на содржината

Бисерна пустарка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Бисерна|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Бисерна пустарка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Бисерна
Вид: Бисерна пустарка
Научен назив
Бисерна пустарка
Coenonympha arcania
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Arthropoda
Class: Insecta
Order: Lepidoptera
Family: Шаренци
Genus: Coenonympha
Species:
C. arcania
Binomial name
Coenonympha arcania

Linnaeus, 1761

Coenonympha arcania , бисерниот грин, е вид на пеперутка што припаѓа на фамилијата Шаренци. Може да се најде во Средна Европа . Наликува на херојот Коенонимфа . Предните страни на крилата се огнено-црвеникаво жолта со црна дистална маргина, задните крила темно кафеава. Лесно се препознава од долната страна на задното крило, чијшто маргинален дел е окупиран од широка бела лента, која во нимотипната форма го прекинува редот на очели под апикалното око, поради што второто се чини дека е поставено на внатрешната страна на белата лента. Застапени се во Цела Европа освен Велика Британија, од Скандинавија до Средоземното Море и од Шпанија и Франција до Црното Море и Ерменија. Главата е сино-зелена, устата и аналната виљушка црвена. До мај се застапени на тревни површини. Белузлави крилја кои се црвени. Пеперутките се многу чести во јуни и јули и често летаат заедно во голем број. Застапени се на работ на шуми полни со грмушки, но и на отворено и на ридови. Тие влијаат на летечките кружни грмушки и се таложат на врвот на ниските гранчиња, но понекогаш и летаат нагоре во повисоките гранки на дрвјата. Женките се многу помалку бројни од мажјаците и се појавуваат подоцна.[1]

Пеперутките летаат во една генерација од мај до август.

Ларвите се хранат со разни треви.

  1. Seitz. A. in Seitz, A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren)Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]