Бинарно пребарување

Од Википедија — слободната енциклопедија
Визуелизација на бинарниот алгоритам за пребарување каде 7 е целната вредност

Бинарно пребарување - алгоритам за наоѓање на позицијата на бараниот елемент во сортирана(подредена) секвенца(последователност) од елементи.