Прејди на содржината

Библиски појас

Од Википедија — слободната енциклопедија
Со црвена боја е обележана територијата на САД која претставува дел од Библискиот појас

Библиски појас е неформален израз за делот од САД во кој социјално-конзервативниото евангелско протестантство претставува значаен дел од културата, а редовната посета на црквите е исклучително голема.

Библијата појас се состои од голем дел од јужните сојузни држави, како и дел од југозападот на САД. За време на колонијалниот период (1607-1776), Југот бил упориште на Англиканската црква. Транзицијата во упориште на неангликанското протестантство се случила постепено во текот на следниот век.

Дополнителни информации[уреди | уреди извор]

 • Randall Balmer; Encyclopedia of Evangelicalism Baylor University Press, 2004  
 • Denman, Stan. "Political Playing for the Soul of the American South: Theater and the Maintenance of Cultural Hegemony in the American Bible Belt" Southern Quarterly (2004) v. 42, Spring, 64-72.
 • Heatwole, Charles A.  "The Bible Belt; a problem of regional definition" Journal of Geography (1978) 77; 50-5
 • Christine Leigh Heyrman, Southern Cross: The Beginnings of the Bible Belt (Knopf, 1997)
 • Samuel S. Hill, Charles H. Lippy, and Charles Reagan Wilson, eds. Encyclopedia Of Religion In The South (2005)
 • Charles H. Lippy, ed. "Religion in South Carolina" (1993)
 • George M. Marsden, Fundamentalism and American Culture: The Shaping of Twentieth-Century Evangelicalism, 1870-1925 (1980).
 • Jeffrey P. Moran; "The Scopes Trial and Southern Fundamentalism in Black and White: Race, Region, and Religion" Journal of Southern History. Volume: 70. Issue: 1. 2004. pp 95+.
 • Chris C. Park; Sacred Worlds: An Introduction to Geography and Religion Routledge, 1994
 • Randy J. Sparks. Religion in Mississippi University Press of Mississippi for the Mississippi Historical Society, . 2001. ISBN 1-57806-361-2.
 • William A. Stacey and Anson Shupe; "Religious Values and Religiosity in the Textbook Adoption Controversy in Texas, 1981" Review of Religious Research, Vol. 25, 1984
 • Turner, Elizabeth Hayes; Women, Culture and Community: Religion and Reform in Galveston 1880-1920, 1997.
 • Tweedie, S.W. (1978) Viewing the Bible Belt. Journal of Popular Culture 11; 865-76