Прејди на содржината

Бела бреза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Орнови лисја од бреза
Машки мачки

Бреза Орна, (шведски Ornäsbjörk, латински Betula pendula 'Dalecarlica') е разновидност на сребрена бреза со длабоко вдлабнати лисја. Тоа е националното дрво на Шведска.

Историја[уреди | уреди извор]

Оригиналната бреза Орна била откриена во 1767 година од Ханс Густаф Хиорт во селото Орнес, во централната шведска провинција Даларна. Хиорт испратил опис на дрвото до ботаничарот Карл Линеј од Универзитетот во Упсала. Сечињата беа земени од оригиналното дрво, од кое се размножија сите брези на Орна. Дрвото падна во бура на 26 мај 1890 година. На негово место беа засадени две нови дрвја, земени од исечоците на првобитното дрво. Подоцна беше додаден трет. Локацијата на дрвјата е 60°31'15,0"N 15°32'35,5"E.

Во 1985 година, брезата Орна беше именувана како национално дрво на Шведска,[1] и примери беа засадени на централни локации во многу шведски градови.

Истата година, првите осум Betula pendula 'dalecarlica' беа увезени во Преторија, Јужна Африка, од расадник во Германија, од страствен љубител на дрвјата, Карл Ернст Хезе.

Опис[уреди | уреди извор]

Брезата Ornäs расте до висина од 20-25 метри и имаат заоблена, малку нерамна круна. Главните гранки имаат остар агол кон стеблото, а само најоддалечените гранки висат. Брезата Ornäs често се меша со сличните брези Betula pendula 'Crispa' и Betula pendula 'Laciniata', а сите три сорти понекогаш комерцијално се продаваат како "шведска бреза". Оригиналната бреза Орна може да се разликува по нејзината форма на раст и по тоа што нејзините лисја се подлабоко вдлабнати од другите сорти. Присутни се машки и женски цветови, а брезата Ornäs може да се размножува од семиња, сечи или калемење на нормален подлога на Betula pendula.

  1. Gronarader.se. Äkta ornäsbjörk är E-märkt.