Беатификација

Од Википедија — слободната енциклопедија

Беатификацијапроцес преку кој христијанска црква дава признание дека починатиот човек е во состојба на блаженство и дека истиот има капацитет да посредува во име на поединци кои се молат во неговото или нејзиното име.

Беатификацијата е чекор напред кон канонизација и овозможување јавна почит.