Ахеменидско семејно стебло

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ахеменидското Царство била првата персиска империја, основана во 550 година п.н.е. од Кир Велики . Оваа статија го содржи семејното стебло на Ахеменидите.

Семејно стебло[уреди | уреди извор]

Ахемен
Крал на Персија[*]
705–675
 
 
Теисп
Крал на Персија
675–640
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Кир I
Крал на Персија
640–600
Ariaramnes
Prince[*]
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Камбис I
Крал на Персија
600–559
АрукуАрсамен
Принц[*]
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Кир II Велики
Крал на Персија
559–530/28
Хистасп
Prince[*]
Фарнак I
сатрап на Фригија
Фарнакиска династија
Мегабат
воен водач
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Артистон
Принцеза
Смердис (Бардија)
Prince (imposter Gaumata
ruled as Smerdis[*])
522
Камбис II
Крал на Персија
530–522
 
Атоса
Принцеза
 
Дариј I Велики
Крал на Персија
522–486
Артаферн I
генерал
сатрап на Лидија
Артабан
councelor
Мегабаз
генерал
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пармис(од ќерката на Гобријас)
Ariabignes
адмирал
(од Атоса)
Масист
сатрап на Бактрија
(од Атоса)
Ксеркс I Велики
Крал на Персија
485–465
(од Атоса)
Ахемен
сатрап на Египет
(by Artystone)
Artazostre
married Мардониј
(од Пармис)
Ариомард
Артаферн II
генерал
сатрап на Лидија
Артифиј
commander
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ArtaynteАртаксеркс I Долгоракиот
Крал на Персија
465–424
Дариј
принц
Хистасп
сатрап на Бактрија
Арсам (I)
сатрап на Египет
Амитис
женет Мегабиз
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ксеркс II
Крал на Персија
424
Согдијан
Крал на Персија
424–423
Дариј II
Крал на Персија
423–404
Арсит
сатрап на Фригија
Паризатис (I)
Принцеза
Багапајос
Принц
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Артаксеркс II Мнемон
Крал на Персија
404–358
 
Аместрис
Принцеза
Кир Помладиот
Принц
Остан
Принц
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Артаксеркс III Ох
Крал на Персија
358–338
Ariaspes
prince
Rodrogune
married Оронт I
satrap of Sophene & Metiene
Apama
married Pharnabazus II
satrap of Phrygia
Сисигамбис
Принцеза
 
Арсам (II)
Принц
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Дариј III Кодоман
Крал на Персија
336–330
Oxathres
Prince
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Артаксеркс IV Арс
Крал на Персија
338–336
Parysatis (II)
Princess
 
Александар III Македонски
Крал на Македонија и Персија
329–323
 
Статеира II
Princess
Дрипетис
женет Хефестион генерал
Амастрин
married Кратер генерал;
Дионис тиран од Хераклеја;
Lysimachus king of Thrace
 
 

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

*1 2 3 4 5 : Unconfirmed rulers, due to the Behistun Inscription.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • „Family Tree of Darius the Great“. Encyclopædia Iranica. Архивирано од изворникот (JPG) на 2012-03-24. Посетено на 2011-03-28.