Прејди на содржината

Арагорн

Од Википедија — слободната енциклопедија

Арагорн II е измислен лик од новелите на Џ. Р. Р. Толкин, еден од главните ликови во Господарот на прстените. Најпрвин се појавува под името Страјдер, како што хобитите и натаму ќе го нарекуваат. На крајот од Господарот на прстените крунисан е како Крал Елесар Телконтар.

Историјат на ликот

[уреди | уреди извор]
Виго Мортенсен како Арагорн во филмот на Питер Џексон Господар на прстените: Враќањето на кралот.

Според додатокот во Враќањето на кралот, Арагорн е потомок на Арагорн I, роден на 1 март 2931 година на третиот период, син е на Араторн II и неговата сопруга Гилраен. Арагорн е половина елф и близнак брат на првиот крал Нуменор.

Кога Арагорн имал две години, татко му бил убиен во борба со Орките. Тогаш Арагорн е однесен во Ривендел и одгледан од Елронд. На барање на мајка му, неговото потекло е чувано во тајност, бидејќи може да биде убиен како потомок на Изилдур. Па така, Арагорн е прекрстен во Естел (со значење „надеж“ според синдаринскиот јазик, измислен од Толкин за потребите на книгата) и така е скриено неговото постоење од Саурон и неговите слуги. Самиот тој не знаел за своето потекло, сè до 2951 година.

Семејно стебло

[уреди | уреди извор]
   Eärendil = Elwing
        |      Celeborn = Galadriel
        |          |
    --------|--------      |
   |         |      |
   |         |      |
  Elros      Elrond = Celebrían
    :           |
Кралеви на Нуменор     |
    :           |
Lords of Andúnië      |
    :           |
  Elendil †        | 
   |           |
 -----|-------       |  
|       |       |  † High King of Arnor and Gondor
|       |       |
Isildur † Anárion     |  
  :       :      |  
  :       :      |
Кралеви на   Кралеви на  |
Арнор     Гондор    |
  :       :      |
  :       :      |
  :      Eärnur ‡   |  ‡ Последниот крал на Гондор
  :             |
Chieftains of        |
the Dúnedain        |
    :           |
    :           |
 Arathorn II = Gilraen   |
         |     |
         |     |
   ARAGORN II ELESSAR = Arwen
            |
         -------|-------
        |        |
        |        |
      Eldarion   неименувана ќерка