Ан Бенет (награда)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Наградата „Ан Бенет“ и Големата награда „Ан Бенет“ се награди доделени од Лондонското математичко друштво.[1]

Секоја трета година, општеството ја нуди Големата награда „Ан Бенет“ на математичар со седиште во Обединетото Кралство, за работа, влијание или услуга во математиката, особено во врска со напредување на кариерата на жените во математиката.[1]

За две години од три во кои не се доделува Големата награда „Ан Бенет“, општеството ја нуди Наградата „Ан Бенет“ на математичар во рок од десет години од нивниот докторат за работа и влијание врз математиката, особено дејствувајќи како вдаховение за жени математичари.[1]

Двете награди се доделуваат во спомен на Ан Бенет, администратор на Лондонското математичко друштво, која починала во 2012 година.[2]

Наградите „Ан Бенет“ треба да се разликуваат од Меморијалната награда „Ан Бенет“ за истакната служба на Кралското хемиско друштво,[3] за кои Ан Бенет им работела.[2]

Победници[уреди | уреди извор]

Добитници на наградата Ана Бенет се:

 • 2015 година Апала Маџумдар, како признание за нејзиниот извонреден придонес во математиката на течните кристали и во заедницата за течни кристали.[4]
 • 2016 година, Џулија Волф, како признание за нејзините извонредни придонеси во теоријата на адитивните броеви, комбинаториката и хармоничната анализа и во математичката заедница.[5]
 • 2018 Лоте Холандс, како признание за нејзиното извонредно истражување за интерфејсот помеѓу квантната теорија и геометријата и за нејзиното водство во математички активности за теренски истражувања.[6]
 • 2019 година Ева-Марија Гриф, како признание за нејзиното извонредно истражување во квантната теорија и инспиративната улога што ја играше меѓу студентките и раните истражувачи во кариерата по математика и физика.[7]

Добитници на сениорската награда Ана Бенет се:

 • Каролин Серис во 2014 година, како признание за нејзините водечки придонеси во хиперболичната геометрија и симболичката динамика и за големото влијание на нејзините бројни иницијативи кон напредувањето на жените во математиката.[8]
 • 2017 година, Алисон Етериџ, како признание за нејзиното извонредно истражување за стохастичките процеси вредни за мерка и примена во биологијата на популацијата; и за нејзиното импресивно водство и служба кон професијата.[9]
 • 2020 Питер Кларксон, „како признание за неговата неуморна работа за поддршка на родовата еднаквост во математиката во Велика Британија, а особено за неговото водство во развојот на добра практика меѓу одделенијата за математички науки“.[10]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 „LMS prizes - details and regulations | London Mathematical Society“. www.lms.ac.uk. Посетено на 2 декември 2020.
 2. 2,0 2,1 Nixon, Fiona (2012). „LMS Obituary - Anne Bennett | London Mathematical Society“. www.lms.ac.uk. Посетено на 2 декември 2020.
 3. „The Anne Bennett Memorial Award for Distinguished Service“. www.rsc.org. Посетено на 2 декември 2020.
 4. „Citations for 2015 LMS prize winners | London Mathematical Society“. www.lms.ac.uk. Посетено на 2 декември 2020.
 5. „2016 LMS Prize Winners | London Mathematical Society“. www.lms.ac.uk. Посетено на 2 декември 2020.
 6. „2018 LMS Prize Winners | London Mathematical Society“. www.lms.ac.uk. Посетено на 2 декември 2020.
 7. „2019 LMS Prize Winners | London Mathematical Society“. www.lms.ac.uk. Посетено на 2 декември 2020.
 8. „LMS Prizes 2014 | London Mathematical Society“. www.lms.ac.uk. Посетено на 2 декември 2020.
 9. „LMS Prizes 2017 | London Mathematical Society“. www.lms.ac.uk. Посетено на 2 декември 2020.
 10. „Senior Anne Bennett Prize citation: Peter Clarkson“ (PDF). London Mathematical Society. 2020. Посетено на 2 декември 2020.