Антигонидско Царство

Од Википедија — слободната енциклопедија

Антигонидско Царство — едно од царствата наследници на Македонската Империја и Македонското Кралство.

Царството го доживеала својот крај пос Битката кај Пидна која се одвила на 22 јуни 168 п.н.е. помеѓу војската на Римската Република и македонскиот крал Персеј. Потоа царството потпаднало под римска власт.

Поврзано[уреди | уреди извор]