Анафилатоксин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Anaphylotoxin-like domain
PDB 1c5a EBI.jpg
Structure of porcine C5adesArg.[1]
Назнаки
СимболANATO
PfamPF01821
InterProIPR000020
SMARTANATO
PROSITEPDOC00906
SCOP1c5a
SUPERFAMILY1c5a

Анафилатоксини се фрагменти (C3a, C4a и C5a) кои се создаваат при активацијата на системот на комплементот.[2] Компонентите на комплементот C3, C4 и C5 се големи гликопротеини кои имаат важна улога во имунолошкиот одговор и одбраната на домаќинот.[3] Тие имаат повеќе биолошки функции и протеолитички се активираат со цепење на специфично место, при што се формираат a- и b-фрагменти.[4] C3a, C4a и C5a компонентите се нарекуваат анафилатоксини:[4][5] тие предизвикуваат контракција на мазната мускулатура, вазодилатација, ослободување на хистамин од маст клетките, и зголемена васкуларна пермеабилност.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Williamson MP, Madison VS (March 1990). „Three-dimensional structure of porcine C5adesArg from 1H nuclear magnetic resonance data“. Biochemistry. 29 (12): 2895–905. doi:10.1021/bi00464a002. PMID 2337573.
  2. Hugli TE (1986). „Biochemistry and biology of anaphylatoxins“. Complement. 3 (3): 111–27. doi:10.1159/000467889. PMID 3542363.
  3. Fritzinger DC, Petrella EC, Connelly MB, Bredehorst R, Vogel CW (December 1992). „Primary structure of cobra complement component C3“. Journal of Immunology. 149 (11): 3554–62. PMID 1431125.
  4. 4,0 4,1 Ogata RT, Rosa PA, Zepf NE (October 1989). „Sequence of the gene for murine complement component C4“. The Journal of Biological Chemistry. 264 (28): 16565–72. PMID 2777798.
  5. 5,0 5,1 Gennaro R, Simonic T, Negri A, Mottola C, Secchi C, Ronchi S, Romeo D (February 1986). „C5a fragment of bovine complement. Purification, bioassays, amino-acid sequence and other structural studies“. European Journal of Biochemistry. 155 (1): 77–86. doi:10.1111/j.1432-1033.1986.tb09460.x. PMID 3081348.