Агваноски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија

Агваноскиот јазик или агвано јазик е исчезнат некласифициран индијански јазик. Не се знае точно каков бил јазикот но се претпоставува со две теории. Едната, според Рулен, јазикот бил исти како и чамикуро јазик, додека чамикуросите тврдат дека исчезнатиот јазик бил поблизок со кечуански. Народот аквано денес живее во Перу и зборува шпански јазик.