Прејди на содржината

Џоистик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Слика од Џоистик

Џојстик — влезен уред кој се состои од стап кој се врти на основата и го известува својот агол или насока на уредот што го контролира. Џојстикот, исто така познат како контролна колона, е главниот контролен уред во пилотската кабина на многу цивилни и воени авиони, или како централен стап или страничен стап. Честопати има дополнителни прекинувачи за контрола на различните аспекти на летот на авионот.[1][2]

Џоистиките често се користат за контрола на видео игрите и обично имаат едно или повеќе копчиња чија состојба може да биде и прочитана од компјутерот. Популарна варијација на џојстикот што се користи на модерните конзоли за видео игри е аналоген стап. Џоистиките исто така се користат за контролирање на машини како што се кранови, камиони, подводни беспилотни возила, инвалидски колички, камери за надгледување и косилки за косење со нулта вртење. Минијатурни џојстици со лансиран прст се усвоени како влезни уреди за помали електронски уреди, како што се мобилни телефони.[3][4]

Ралф Х. Баер, пронаоѓач на телевизиски видеоигри и конзола "Магнавокс Одисеј", објавена во 1972 година, ги создадоа првите видео игри во 1967 година. Тие беа во можност да ја контролираат хоризонталната и вертикалната позиција на место прикажано на екранот. Најстариот познат електронски играчки џојстик со копче за оган беше објавен од страна на Sega, како дел од нивната аркадна игра "Ракетен" од 1969 година, симулативна игра со стрелач што ја користеше како дел од раната шема за двојна контрола, каде што се користат две насочни копчиња за движење на моторизирани резервоарот и двонасочниот џојстик се користат за снимање и ракување на проектилот кон идните авиони прикажани на екранот; кога авион е погоден, експлозија се анимира на екранот заедно со експлозивен звук. Во 1970, играта беше издадена во Северна Америка како С.А.М.И. од страна на Midway Games.[5][6][7][8]

Таито го објави четиригодишниот џојстик како дел од нивната аркадна тркачка видео игра Астро во 1973 година, додека нивната 1975 година и пиштолот мулти-насочен стрелач игра Западен пиштол претстави двојна контрола контроли со еден осум начин џојстик за движење и а другата за промена на насоката на снимање. Во Северна Америка, беше издаден од страна на Мидвеј под насловот (Gun Fight). Во 1976 година, Таито го објави Interceptor, рано симулатор за борба против летот од прва личност, кој вклучуваше пилотирање на авионски борец, користејќи го двонасочниот џојстик со цел да се насочи со крстосница и да пука на непријателски авиони.

  1. „English Channel armada to mark centenary of Louis Bleriot flight“. Times of Malta (англиски). 2009-07-25. Посетено на 2024-01-25.
  2. „World Wide Words: Joystick“. World Wide Words (англиски). Посетено на 2024-01-25.
  3. „WW2: "Fritz X" German Radio-Controlled Dive Bomb 1946 - YouTube“. web.archive.org. 2014-01-31. Архивирано од изворникот на 2014-01-31. Посетено на 2024-01-25.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
  4. „WW2: Azon (1943) Radio-Controlled Dive Bomb - YouTube“. web.archive.org. 2013-12-05. Архивирано од изворникот на 2013-12-05. Посетено на 2024-01-25.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
  5. „Sea Devil - Arcade by Sega“. Museum of the Game (англиски). Посетено на 2024-01-25.
  6. „Attack - Videogame by Taito“. Museum of the Game (англиски). Посетено на 2024-01-25.
  7. „Cross Fire - Videogame by Taito“. Museum of the Game (англиски). Посетено на 2024-01-25.
  8. „Battle Shark - Arcade by Nintendo“. Museum of the Game (англиски). Посетено на 2024-01-25.