Јилишка тврдина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Конечниот план за изградба на Јилишката тврдина изработен од страна на Французите

Јилишка тврдина — целокупност на утврдувањето околу рајнскиот истоимен град, која постоела во раниот современ период од 1547 до 1860 година. Таа е една од најстарите и најнеобични сведоштва за архитектурата на тврдините од оваа епоха, која се наоѓа северно од Алпите. Нејзините остатоци со ренесансната цитадела ренесансата и наполеонското предмостие претставуваат еден од најважните претставници на раната современа одбранбена архитектура во Германија.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Büren, Guido von; Kupka, Andreas: Schloss und Zitadelle Jülich. 2004. ISBN 3-7954-1482-2
  • Eberhard, Jürgen: Die Zitadelle von Jülich, Verlag Jos. Fischer, Jülich 1993. ISBN 3-87227-044-3
  • Neumann, Hartwig: Stadt und Festung Jülich auf bildlichen Darstellungen, Bonn 1991. ISBN 3-7637-5863-1
  • Neumann, Hartwig: Die Zitadelle Jülich: Ein Gang durch die Geschichte. Verlag Jos. Fischer (Jülich), 1971.
  • Neumann, Hartwig: Der Brückenkopf Jülich. Verlag Jos. Fischer (Jülich). 1973.
  • Neumann, Hartwig: Das Ende einer Festung. Verlag Jos. Fischer (Jülich), 1987. ISBN 3-87227-016-8
  • Neumann, Hartwig: Zitadelle Jülich: Großer Kunst- und Bauführer. Verlag Jos. Fischer (Jülich), 1986. ISBN 3-87227-015-X

Надворешни врски[уреди | уреди извор]