Јаблонковање

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Јаблонковање — појава која поаѓа од менување или испуштање на непчените согласки (шумни: sz, cz, ż, dż) со палатални (тивки: ś, ć, ź, dź) во посредна низина - śz, ćz, źż, dźż (гласовите се изговарани истовремено – [š´ č´ ž´ ǯ(dž´)] поточно [ʃʲ tʃʲ ʒʲ dʒʲ]), на пр. śzćzekaćz – szczekać и ściekać, śzare śzano, ćzarne ćziele. Отскокнува во шлезискиот дијалект во јаблонковиот говор (во близина на Јаблонкув – од таму и името), во опавскиот округ и во чадецкиот говор и во мазовецкиот дијалект во говорот млоборско-лубавскиот, остручицкиот и вармињскиот. Тоа е резултат на стремежот до ограничување на множеството на палаталните консонанти, кои во другите полски говори е изразено во мазурскиот, кашубскиот или, како во литературниот јазик, депалатализација на Š´ и C´.

Јаблонковање може исто така да има карактер на дијалектални изговори ś наместо sz, главно во странските изрази, на пр. śpagat, śnurek, śklonka zamiast szpagat, sznurek, szklanka.