Ханибал

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Слика која го претставува Ханибаловото патување со слонови преку Алпите до Рим, што го направило историска легенда

Ханибал Барка (247г. п.н.е. – 182г. п.н.е) бил воен командант на античка Картагина, најдобро познат по неговите остварувања во Втората пунска војна, марширајќи со армија од Шпанија преку Пиринеите и Алпите во северна Италија и поразувајќи ги Римјаните во битките: кај реката Требиа (218 п.н.е), Тразименското Езеро (217г. п.н.е) и Кана (216г. п.н.е). По Кана, Римјаните одбивале да се борат со него на отворени битки, и постепено ги освојувале градовите од јужна Италија кои му се приклучиле на Ханибал. Со инвазија во Африка на Римјаните предводени од Скипион Африканец, го принудиле Хaнибал во 204 г. п.н.е. да се врати во Африка, каде Сципио го победил во битката кај Зама (202г. п.н.е.).[1][2][3][4][5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Lancel, Serge (1995) Hannibal cover: "Roman bust of Hannibal. Museo Archeologico Nazionale. Naples"
  2. Goldsworthy, Adrian (2000) The Fall of Carthage cover: "Hannibal in later life"
  3. Goldsworthy, Adrian (2001) Cannae p. 24: "a bust, which may be a representation of Hannibal in later life, although there are no definite images of him"
  4. Goldsworthy, Adrian (2003) The Complete Roman Army p. 41: "a bust that purports to show Hannibal in later life"
  5. Matyszak, Philip (2003) Chronicle of the Roman Republic p. 95: "bust, thought to be of Hannibal, found in Capua"