Разговор со корисник:Brainmachine/Архива 1

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија



Ова е архива на минати разговори. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Ако сакате да почнете нов разговор или да разговарате за стара тема, ве молиме обратете се на сегашната разговорна страница.
Архива 1


Кориснички кутии наспроти шаблони[уреди извор]

Само да те известам дека можеш да си правиш кориснички кутии на твојата страница (користејќи го шаблонот {{Корисничка кутија}} или користејќи html, твој избор), без да правиш нови шаблони. Поентата ми е дека е подобро да си правиш кутии само на твојата страница, без да правиш нови шаблони со нивно име и сето тоа, па да ги вклучуваш. Ако ти треба помош околу кутиите, слободно прашај. --Поречанец A? 18:38, 24 април 2008 (UTC)

Филателија[уреди извор]

Гледам дека сакаш да пишуваш статија за филателијата. Сметај на моја помош, бидејќи и јас сум филателист. Поздрав - Рашо  (Раз) 01:16, 26 април 2008 (UTC)

здраво![уреди извор]

Здраво! :) Многу е добро тоа што го правиш, бидејќи немаме никој кој досега пишувал за филмови. Сепак, иако не се разбирам многу од филмови, ја уредив малку статијата за Убиј го Бил, и би сакал да ти посочам на некои ситни детали, како на пример:

  • наводниците секогаш да бидат македонските („“) а не англиските ("")... во случај да ги немаш, ги има во лентата долу.
  • илјадарките во македонскиот правопис се разделуваат со точки а децималите со запирки (обратно од англиски).
  • избегнуваме сѐ латинично - значи Vol:1 и така само во името на англиски јазик, додека треба соодветен превод на македонски. Секако може да е наведено во заграда како се вика на англиски, но само доколку е навистина потребно.

поздрав, и добро уредување!

гитардемон 01:34, 27 април 2008 (UTC)

Портал[уреди извор]

Па.. ми се доѓага идејата, само објасни ми како тоа ќе се реализира?

Кажи ми како да станам член.[уреди извор]

Да, да, да. Идејата е прекрасна сакам да станам член само кажи како. И фала за понудата. Одвај чекам да станам член!

За банерот[уреди извор]

Ја избришав страницата бидејќи подоцна некако ми одмили па планирав да го поправам... па ме замрзе и баталив. :) Но, супер ако велиш дека е добар!

Поздрав! --Игор 21:05, 17 мај 2008 (UTC)

Колаче[уреди извор]

Фала ти многу, интересно и досетливо од твоја страна! :) И многу поттикнувачки; ми го подигнуваат духот такви работи. Поздрав! --iNkubusse A? 18:18, 20 мај 2008 (UTC)

За една забелешка[уреди извор]

Пред да се карактеризира ова како вандализам, видете What vandalism is not Предлошка:Јазичка икона, првата дефиниција од табелата.

Точно. Пофалби за овој коментар. :) Свесен сум за сите тие работи и многу е неправилно кога ќе му се „скокне“ на нов корисник заради тоа што бил љубопитен. Сепак, во случајов нема никаква штета, тоа е само небитна порака за бришење на страницата. Всушност, кој би размислувал што да пише во таква ситуација, понекогаш најдобро е и да се остави полето причина празно, заради очигледноста. :) Поздрав. --iNkubusse A? 01:43, 27 мај 2008 (UTC)

Хаха, после да ме удрат по глава од Викимедија :D Фала за честитката, да знаеш нема да се смирам додека не ја средиме целата администрација! Патем, важно: сите сме исто привилегирани - ако некаде имаш потреба од администраторски привилегии, слободно кажи, веднаш ќе средиме, исто како ти да си го направил тоа! :) Поздрав. --iNkubusse A? 16:49, 27 мај 2008 (UTC)

Транскрипции/преводи[уреди извор]

Да, бидејќи тоа е заштитен знак (trademark). Дури и за хамбургери како Big Mac™ :) Русите, на пример, имаат право да го користат називот Макдоналдс, наместо McDonalds, но бидејќи имаат лиценца, а ние немаме право да ги менуваме тие заштитни знаци. На Википедија, истото важи и за бендови (иако кај нас во весниците ги транскрибираат). --iNkubusse A? 15:00, 29 мај 2008 (UTC)

Преместување[уреди извор]

Еј, само набрзина да ти кажам за преместувањето (што си го прашал Виктор), да не чекаш. Копчето „премести“ работи само за преместување на статии во нови наслови коишто не постојат. Ако веќе постои статија со тоа име, тогаш мора рачно да го правиш пренасочувањето, вака:

  1. исечи го целиот текст од лошиот наслов и вметни го во добриот наслов (и зачувај ја статијата со добар наслов);
  2. направи пренасочување на лошиот наслов кон добриот наслов (пр. #REDIRECT [[Ханибал Лектор]]).

Патем, види {{Инфокутија Лик}} и {{измислен-лик-никулец}}, ќе ти послужат во статии за ликови (треба инфокутијата на Ханибал да се замени со шаблонска инфокутија). Можно е и да сум згрешил нешто или лошо да сум сфатил, не ми се лути :) --iNkubusse A? 17:32, 30 мај 2008 (UTC)

Не само што е ок, туку е и многу пожелно, и да знаеш дека вршиш многу корисна работа со тоа! Воглавно, една статија не треба биде во една категорија и во некоја нејзина поткатегорија. За повеќе информации, види ги првите три реченици овде, а погледни ја и оваа убава илустрација. Се разбира, постојат отстапки, и тоа не ретки, ама тоа останува на уредувачот да процени кога мисли дека треба да има отстапка. За твоето тврдење дека си нуб, :) веќе можам да кажам дека си еден од поквалитетните уредувачи кај нас и многу добро напредувате сите што сте вклучени во проективе. Ако продолжиме вака, мислам дека овој проект ќе земе поголем замав! Поздрав! --iNkubusse A? 10:55, 31 мај 2008 (UTC)
Да, хаос е, многу! :( Затоа цело време трчам од крај до крај, се обидувам што повеќе да им објаснам на другите корисници и да ги вклучам во средувањето. Одлично е и тоа со {{DEFAULTSORT}}! Моментално, немаме такви категории (како YYYY births), ама повеќе од сигурно е дека треба да ги имаме! Убаво ме потсети, уште сега ќе почнам да работам на тоа, само да довршам со некои слики. Веројатно никој не се нафатил со тоа бидејќи ќе треба да се прават премногу категории, а и има еден шаблон {{Родгод}}, којшто е премногу сложен (т.е. користи еден премногу сложен шаблон), којшто мноогу тешко се прилагодува на македонскиот јазик, ама пред некој месец го средив и тоа, па сега можеме да го искористиме и него! Значи, можеш уште сега да почнеш да ги додаваш тие категории на статии, а јас ќе ги средувам категориите. Мислам дека најсоодветен превод би бил „Родени во ГГГГ“ и „Починати во ГГГГ“ („Родени ГГГГ“ не одговара, бидејќи немаме падежи). И, во ред е, ќе бришам сѐ што си создал по грешка и си го означил како такво :) --iNkubusse A? 11:26, 31 мај 2008 (UTC)
Има и една друга работа со што можеш да придонесеш за средување, во однос на категориите. Покрај тоа што сѐ е категоризирано во хаос, на огромен број категории им недостасуваат интервики врски. Би било многу убаво да додаваш интервикија, се разбира, најлесно ти е од англиската. На пример, за Категорија:Македонски глумци, само одиш на англиската и бараш Category:Macedonian actors, ги копираш од таму интервикијата и ги ставаш кај нас, додаваш en: интервики кај нас, а на англиската додаваш mk: и крај. Не знам досега дали си го правел тоа, само ти кажувам во случај да не ти текнало. --iNkubusse A? 12:08, 31 мај 2008 (UTC)

Категорија:Родени/Починати во ГГГГ[уреди извор]

Ги средив шаблоните за категории „Родени во ГГГГ“ и „Починати во ГГГГ“, како и за декади (ќе ги направам и тие за векови). За родени се користи {{Родгод}}, а за починати {{Почгод}}. Тие шаблони прават сѐ, освен интервикија. Всушност, сѐ што треба да направиш за да направиш една таква категорија, е да ја копираш целата содржина од англиската соодветна категорија и да ја пренесеш кај нас + да додадеш едно en: интервики (и на англиската едно mk: интервики). Види Категорија:Родени во 1950/en:Category:1950 births и Категорија:Починати во 1950/en:Category:1950 deaths за примери. Попросто - здравје! :) Исто е и за декадите и за вековите, само што за векови уште не сум ги направил шаблоните, ама ќе биде и тоа. --iNkubusse A? 17:42, 3 јуни 2008 (UTC)

Те Молам за помош[уреди извор]

Здраво Brainmachine многу те молам да ми помогниш да креирам табела на мојата страница ја знаеш 1930 ФИФА Светско Првенство пишувам поопширно за сите натпревари во сите групи но наидов на проблем кога ја завршив група А не знам како да направам табела и затоа те молам стори го тоа за мене --Stefan40-3e3e 10:26, 6 јуни 2008 (UTC)

Глеј ја и оваа, закон е :D --iNkubusse A? 12:55, 6 јуни 2008 (UTC)

Шаблони[уреди извор]

Здраво Brainmachine еве сум пак јас. Како нов корисник кој на Википедија се зачленил пред неполна седмица пчиси повеќето работи не ми се јасни, како и воаа за која сакам да те прашам. Дали можеш ти самиот да сиправиш шаблони ккако на пр. за светско првенство во фудбал каде ги внесуваш потребните параметри и ди ја дава посакуваната слика кога ќе направиш табела и ќе ја именуваш по шаблонот во овој случај Светско првенство во фудбал. --Stefan40-3e3e 17:15, 6 јуни 2008 (UTC)

Цитат за порталот[уреди извор]

Еве и јас да додадам еден цитат од филмот Покајание (2007):

Роби Тарнер ( зборува гласот ) “Драга Сесилија, приказната може да почне одново. Единственото што го планирав на таа ноќна прошетка. Јас може да станам повторно човекот кој еднаш помина по паркот во прашината, во моето најдобро одело, кочењето на ветеното на животот. Човекот кој, со расчистена страст, водеше љубов со тебе во библиотеката. Приказната може да почне одново. Јас ќе се вратам. Да те најдам, да те сакам, да се оженам со тебе и да го живеам животот без срам.”

Еј и не можеме да позборуваме, бидејќи не ми е во ред MSNот... кога ќе го направам ќе поправиме муабет во врска со порталот ;)

--ESC A? 22:18, 7 јуни 2008 (UTC)

ВикиПроект[уреди извор]

Дали можеш да ми кажеш зошто служи овој Википроект што се добива од него и што може да помогне ? И Дали можи да се зачленам во некој Википроект како што е ВикиПроект Филм за кој во корисничка кутија имаш пишано дека си член, а ако можи да се зачленам тогаш како ? Дали постои ВикиПроект Спорт или ВикиПроект Фудбал ?

За сликите[уреди извор]

Го потсредив {{немаизвор}}, туку види ти {{немаизвор-белешка}}. Најслободно известувај го секој корисник што неправилно подигнува слики. Не можеме да ги средиме проблематичните слики ако секој ден ни се натрупуваат повеќе и повеќе. ;) Инаку, морам да си кажам: не треба да правиме фрки (лично, одбивна ми е паранојата околу авторските права), ама ние мораме да го исчистиме овој проект од такви тешки неправилности. Кому не му е јасно зошто, нека ја погледне втората жолта кутија кај мене. :D --iNkubusse A? 01:13, 10 јуни 2008 (UTC)

Еј, заборавив да ти кажам две работи за категориите (за сликите за бришење). Во параметрот „месец“ ставај го името на месецот (пр. јуни, наместо 06), а во „ден“, ако бројката е помала од 10, не ставај 0 (пр. ставај 9 наместо 09).
Исто така, кога ќе им го ставиш тој шаблон на неколку слики, креирај ја категоријата, на еден од следниве начини:
  1. стисни овде
  2. оди во Категорија:Слики со непозната лиценца и стисни на „направете ја“ (најди го таму)
  3. едноставно внеси го следниов код:

Сликите во оваа категорија се потенцијални кандидати за брзо бришење според критериумите на Википедија, откако оваа категорија стане стара седум дена.

[[Категорија:Слики со непозната лиценца| ]]

Значи, името на категоријата ќе изгледа како „Слики со непозната лиценца од 9 јуни“, а таа ќе се наоѓа во Категорија:Слики со непозната лиценца. Истото важи и за тие без извор, нормално. Инаку тие служат за да си ја распределуваме работата (на бришење), односно да почнеме со најстарите проблеми.
Уште нешто: јас почнав со бришење (без пардон) на слики што:
  1. не се користат
  2. имаат ужасно име (само со бројки).
Мислам дека најдобро е така да почнеме, најголемото ѓубре да го отстрануваме, па, ако можеш, подобро би било прво да ги означуваш таквите слики. За листа на сите слики, види тука.

najprvo sorry za latinicava nemam kirilica layout ovde a ne sum admin :) a inache taman rabota ako ti udram ban... tie sliki sum gi podignal valjda 2005 ko ne sme ni imale licenci na wikipedia :) pa taka, slobodno izbrishi gi poshto sedam samo 10 min na kompjuter i vo slednite 4 meseci ne vervam deka kje sednam povekje od 15 min vkupno... znachi suredi gi, nema problem... samo na nivno mesto stavi gi slikite od en.wiki vo soodvetnite statii za da bide se ok.

-- гитардемон 10:49, 10 јуни 2008 (UTC)


Лиценца на слики[уреди извор]

Brainmachine како можи да ставам лиценца на сликите за На СП 1930 оние 15 за даа не се бришат и да имаат лиценца како правилните слики ? --Stefan40-3e3e 09:29, 11 јуни 2008 (UTC)

Видеа на википедија[уреди извор]

Здраво Brainmachine ме интересира дали на википедија на некоја статија може да се намести видео ? --Stefan40-3e3e 09:33, 11 јуни 2008 (UTC)

Еј, браво за Википедија:Кориснички кутии! ;) Види {{напатствие}}, односно ова. Сум сфатил дека е попаметно прво да проверам да не го имаме шаблонот кај нас, пред да го преведувам. :) Патем, видов дека ти го направи {{Userbox-2}}, а веќе постои {{Корисничка кутија}}, па мислам дека би требало тие шаблони да се вклучени во ВП:КК. Впрочем, тие се најпогодните шаблони за правење кориснички кутии. А да, уште нешто: кога се ставаат корисничките кутии на страници што не се кориснички страници, обично не се трансклудираат, туку се прави копија од нив. Тоа е за да не важат категориите од кутијата и за страницата ВП:КК. Погледни долу кај категориите, ја направивме ВП:КК корисник. :) Има една финта што се прави на шаблонот, за да важи категоријата само ако е поставен на корисничка страница, ама не сите шаблони се финтаџиски. :P Може да сум пропуштил уште нешто, ама ќе ти пишам ако ми текне. --iNkubusse A? 06:15, 15 јуни 2008 (UTC)

Избрана Статија[уреди извор]

Еј Brainmachine што му фали на текстот ште е ставен за избрана статија од статијата Светско првенсатво 1930 Уругвај и ако сакаш помогниме да го кандидирам пак но подобро и дај пиши предлог за то и ако сакаш подобро го од се што е во статијата за да биде добра по твое мислење. Верувам во тебе --Stefan40-3e3e 11:13, 15 јуни 2008 (UTC)

Побрзај[уреди извор]

Brainmachine побрзај со тоа што мислиш да го испартиме на страната за избранастатија ако имаш некој проблем дај ќе ти помогнам или заедно ќе се консултираме и ќењ го решиме --Stefan40-3e3e 06:42, 16 јуни 2008 (UTC)

Променливи[уреди извор]

Brainmachine какви променливи постојат на википедија на пр како ште е денот, месецот и.т.н --Stefan40-3e3e 10:47, 16 јуни 2008 (UTC)

Светско првенство 1930[уреди извор]

за 1 : еве сум сега ја почнувам таа статија за составите во ново и кој сака нека си гледа помогними да го средиме за 2 : ми се допаѓа идејава да се превземи текостот од хрватската или англиската википедија следниве делови вовед и povijest ( origins ) за 3 : мислам дека сега ќе видам за нив и ќе го внесам и лесно, Дали треба само извор ако само тоа треба средено е за 4 : не сум баш сигурен дека ќе го направам тоа и затоа ти го оставам тебе --Stefan40-3e3e 15:00, 16 јуни 2008 (UTC)

Состави на СП 1930[уреди извор]

Еј BrainMachine што направи со печатните грешки и граматиката бидејќи јас со тоа не можам добро да се снајдам и не умеам како тебе. Додека од мојот дел јас ги напишав составите според шаблонот од Inkubusse и ги лиценцирав сликите ( наведив само извор, друго не знам ) засега ги завршив првиот и тртиот дел, ми останува уште преведувањето ( втор дел ) а додека четвриот јазични грешки и граматика за тебе--Stefan40-3e3e 15:21, 17 јуни 2008 (UTC)

Супер се сликите Стефан, доволен е изворот, ќе ги средиме. ;) --iNkubusse A? 19:39, 17 јуни 2008 (UTC)

"Official" website pics[уреди извор]

Hi Brainmachine, sorry for nagging, but I'm not at all sure the PD-claim for this image Слика:Stip-panorama.jpg works. We had the same discussion on en-wiki and commons with respect to Serbian government websites.

Assuming that the law for Macedonia and for Serbia is similar, consensus seems to be that image galleries on websites like that don't automatically constitute "official material" in the sense of the law. Future Perfect at Sunrise 08:14, 18 јуни 2008 (UTC)

It's ok, I assumed that this is legal, but if it causes trouble, I'm marking the image for deletion. It's not that complicated about these types of images; one day I'll take the camera, snap a few shots, upload them to commons and problem solved. --Brainmachinewtf? 08:27, 18 јуни 2008 (UTC)

Готово ![уреди извор]

Еј Brainmachine дали треба да се направи нешто страницата, разгледај па кажи. Кладов извор на сликите, ги направив составите според шаблонот и го преведив од хрватската википедија, треба нешто да се направи или не ? ако треба нешто кажи што да го направам --Stefan40-3e3e 12:19, 20 јуни 2008 (UTC)

За тектот кој ќе оди на главна страна[уреди извор]

кој текст би требало да оди наа главна страна. Тој што мислиш кажи ми го мене пиши го на мојата страна за разговор или ако сакаш кандидирај го, ама за не наредната недела, туку за од 30 јуни - 6 јули.