Овчарство

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Овчар кај с. Тајмиште, Западна Македонија

Овчарството е втора по значење сточарска гранка по говедарството и подразбира чување и искористување на овци. Најповолни услови за развој на овчарството има во умерените и во суптропските предели, како и на високите планини на кои има свежа трева во текот на целиот летен период. Денес, со одбирање и со вкрстување се одгледуваат повеќе видови овци, кои даваат поголеми количества млеко, месо, волна и кожа.

Во Македонија во 2010 година имало 778 404 овци, од кои биле произведени 537 200 тони млеко и 294 000 тони месо.[1]

Поврзано[уреди]


Наводи[уреди]