Карло Голдони

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Комедија

Карло Голдони (италијански: Carlo Osvaldo Goldoni) ((25-Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „�“-1707)1707, 25 - 6 февруари 1793, италијански комедиограф.

Познати негови дела се: „Мирандолина“, „Рубарски караници“, „Скржавец“ и „Коцкар“. Мошне интересна е неговата драма „Далматинка“ (прикажувана во 1758 година), во која го слави илирскиот народ во Далмација.