Земја на мртвите

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Земја на мртвите“
Филмскиот плакат
РежисерЏорџ Ромеро
СценаристЏорџ Ромеро
Главни улоги
КинематографијаМирослав Башак
МонтажаМајкл Дохерти
Студио
ДистрибутерUniversal Pictures
Премиера18 јуни 2005 г. (CineVegas)
24 јуни 2005 г. (САД/Канада)
10 август 2005 (Франција)
Времетраење97 минути
Земја
Јазик
Буџет15 — 19 милиони долари[1][2]
Бруто заработка46,8 милиони долари[2]

Земја на мртвите (англиски: Land of the Dead), познат и како Земја на живите мртовци — постапокалиптичен филм за зомбија од 2005 г. во режија на Џорџ Ромеро, за кој самиот го напишал сценариото. Филмот е четврти од главната серија „Живи мртовци“ на Ромеро и првиот објавен по дваесетгодишна пауза. Хронолошки му претходат Ноќ на живите мртовци (1968), Зора на живите мртовци (1978) и Ден на живите мртовци (1985). „Земја на мртвите“ има најголем буџет меѓу филмовите во серијата;[3] Ова е првиот и единствениот филм за зомбија на Ромеро што користи компјутерска графика за специјални ефекти и во кој се појавуваат познати глумци (Денис Хопер и Џон Легвизамо).[4][5]

Филмот се одвива во свет во кој пред неколку години се случила зомби-апокалипса и е посветен на нападот на „живите мртовци“ на еден од последните утврдени градови на луѓеПитсбург, Пенсилванија. Неговата филозофија ја повторува онаа на претходниот филм на Ромеро, „Ден на живите мртовци“: дури и во свет преплавен од зомбија, главната закана за луѓето доаѓа од самите луѓе; на него се додаваат идеите за социјален протест, вклучително и сеопшти, прикриени во спротивставувањата меѓу парталавите „живи мртовци“ и луѓето задоволни од животот од облакодерот „Фидлерс Грин“, вклучувајќи ја и глобалната закана — напнатост во односите меѓу „третиот свет“ (посиромашните), и „златната милијарда“ (побогатите).

Содржина[уреди | уреди извор]

Живите мртовци го зазеле светот, а последните луѓе живеат во град заграден со ѕидови за да се заштитат додека се справуваат со ситуацијата.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „George A. Romero's Land of the Dead (2005)“. The Numbers. Посетено на August 27, 2015.
  2. 2,0 2,1 „Land of the Dead“. Box Office Mojo. Посетено на January 4, 2008.
  3. staff. „AICN Exclusive: Capone chews it with George Romero in first extended interview regarding LAND OF...“. Aint It Cool News (англиски). Посетено на 2023-12-19.
  4. „George A. Romero's Land of the Dead (2005) - Financial Information“. The Numbers. Посетено на 2023-12-19.
  5. „Land of the Dead“. Box Office Mojo. Посетено на 2023-12-19.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]