Демографија на Англија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Во оваа статија се зборува за демографијата на Англија.

Население[уреди]

Место на раѓање[уреди]

  • Англија 87.4%
  • Обединето Кралство: 90.7%
  • Остаток од ЕУ: 2.3%
  • Вон ЕУ: 7.0%

Етничка припадност[уреди]

Вероисповест[уреди]

Извор: Попис на ОК - Табела KS07 Вера (англиски)

Видете исто така[уреди]

Наводи[уреди]

  1. Изјаснетите како „Џедаисти“ се бројат во категоријата „Без религија“. Извор: „Христијанството е главна вероисповест во Британија“ (HTML). Национални статистики. 11 октомври 2004. http://www.statistics.gov.uk/CCI/nugget.asp?ID=954&Pos=1&ColRank=2&Rank=224. конс. 27 ноември 1006. „No religion includes people who ticked 'None' at the religion question plus those who wrote in Jedi Knight, Agnostic, Atheist and Heathen and those who ticked 'Other' but did not write in any religion.“  (англиски)