Адобада

Од Википедија — слободната енциклопедија
Печуга адобада

Адобада (шпански за " маринирана "), е подготовка за многу јадења што се вообичаени во мексиканската кујна слични на тако. Адобада е генерално свинско маринирано во „црвен“ чиле сос со оцет и оригано, но може да има и различни видови месо и на маринади, кои се поблиску до ал пастор.[1] Генерално се служи на мала тортиља пченкарна пченка заедно со сосиран зеленчук и сирење .

Ново Мексико[уреди | уреди извор]

Црвени чили пиперки од Ново Мексико

„Карне адовада“ е јадење со печено месо што е специјалитет во Ново-мексиканска кујна. Во наједноставна форма, сировото свинско месо се сече на ленти или коцки и се става во голема пластична кеса со црвен чили во прав од Мексико или мелени црвени чили пиперки ( хеч, чимајо или чиа пиперки), лук, оригано, ким, сок од лимета / лимон и / или оцет и сол, потоа се меша и се става во фрижидер да отстои преку ноќ. Јадењето се пече на тивок оган целосно завиткано во фолија за да се одржи месото влажно.[2][3]

Јужната Ново - мексиканска верзија е обично свинско месо исечено на ленти и парчиња.[4] Историски гледано, пред ладење, свинското месо било ферментирано во црвено чиле во сад со употреба на култури на бактерии лактобацилус. [5] Ферментираното месо беше начин на зачувување и му даваше „кисел“ вкус на свинското месо што објаснува зошто современите Ново - мексикански рецепти за адовада бараат малку бел оцет или сок од лимон / лимета. Црвеното чиле се подготвува „кон пелејо“ со парчиња кожа од чиле со зачини од свеж мелен лук, кумин, килантро, оригано, и семе од коријандер што може, но и не мора да се истолчат. Јадењето потоа се пече додека месото не стане меко, влажно и сочно одвнатре и додека е инкрустирано со полупечен и јасен црвен чиле екстериер, кој е скоро поцрнет. Другите верзии на црвено чиле и варено или печено свинско месо може да се означeн како "карне адовада". Останатите верзии на црвено чили и пелехо од кожа од свинско месо се всушност познати како чиле Колорадо. Карне адовада може да се послужи со тортиља, грав и ориз или со свежа салата.

Друга верзија е пронајдена во центарот на Ново Мексико. Парчиња свинско месо се натопуваат во млеко и се тркалаат со суво триење на црвено чили кон пелејо, лук во прав, сол и комино. Тие се оставааѕ во голем сад за пржење со чичарони и се пржат додека не станат крцкави однадвор и не станат нежни и сочни одвнатре.[6]

Мексико[уреди | уреди извор]

Мексикански гуахило чили

Во одредени држави во Мексико, карне адобада се однесува на маринирано свинско месо. Тоа е многу честа состојка за тако, во областа на државите Колима, Халиско и Мичоакан. Во некои делови на државата Гереро е позната како „карне енхилада“ што значи месо облечено во чили. Во областа „ Хуастека “ ( Сан Луис Потоси, Тампико, Веракрус и Идалго ) може да се нарече „cecina enchilada“. Чечина се однесуваа на тенко исечени стекови. Повеќето мексикански варијации на адобада користат гуахило или чипотел чиле за маринадата. И двете можат да бидат жешки и зачинети.

Комбинацијата на зачини, чили и оцет што се користи за маринадата се нарекува „ адобо “. Бројни рецепти и регионални варијации за зачините на адобо и даваат различни вкусови на карне адобада. Многу carne adobada рецепти од Мексико користат зачини цимет, каранфилче, ловоров лист, и / или морско оревче, кои не се вообичаени во Ново Мексико како стил на јадење.

Галерија[уреди | уреди извор]

  1. Steven Raichlen (2008). The Barbecue! Bible. Workman Publishing. стр. 183. ISBN 9780761149439. Посетено на 24 October 2017.
  2. Susan Curtis (2009). Santa Fe School of Cooking Cookbook. Gibbs Smith. стр. 73. ISBN 9781423610748. Посетено на 24 October 2017.
  3. Cheryl Jamison; Bill Jamison (2014). Rancho de Chimayo Cookbook: The Traditional Cooking of New Mexico. Rowman & Littlefield. стр. 116–117. ISBN 9781493009206. Посетено на 24 October 2018.
  4. Erna Fergusson (1969). Mexican Cookbook. UNM Press. ISBN 9780826351036. Посетено на 24 October 2017.
  5. Tey Diana Rebolledo (2000). Women's Tales from the New Mexico WPA: La Diabla a Pie. Arte Publico Press. стр. 66. ISBN 9781611920536. Посетено на 24 October 2017. carne adobada -wikipedia.
  6. Stern, Jane; Stern, Michael (2009). 500 Things to Eat Before It's Too Late: And the Very Best Places to Eat Them. Boston: Houghton Mifflin Harcourt. стр. 302–303. ISBN 978-0-547-05907-5.