Мрежна томографија

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Network tomography)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Мрежна томографија е проучување на внатрешните карактеристики на Компјутерската мрежа и користење на информации добиени од крајната точка на податоци. Зборот томографија се користи за поврзување на поле кон други процеси кои ги вклучуваат внатрешните карактеристики од објект набљудуван однадвор, како што се прави во магнетна резонанца или позитрон томографија (иако поимот томографија строго се однесува на сликање со делење на парчиња).Поле е неодамнешниот развој во електротехниката и информатиката, основана во 1996 година [1]. Мрежната томографија се залага дека е можно да ја означува патеката на податоци земени преку Интернет со испитување на информации од "раб јазли" на компјутери каде што податоците потекнуваат и се побаруваат. Полето е корисно за инженери кои се обидуваат да развијат поефикасни компјутерски мрежи. Податоци добиени од мрежните томографски студии може да се користат за зголемување на квалитетот на услугата преку ограничување на врската пакет загуба и зголемување на рутирачката оптимизација.

Неодамнешни развивања[уреди | уреди извор]

Постојат многу објавени трудови и алатки во областа на мрежни томографии, кои имаат за цел да го следат здравјето на разни линкови во мрежа во реално време.Овие можат да бидат класифицирани во загуба и задоцнета томографија.[2],[3]

Загубена томографија[уреди | уреди извор]

Загубена томографија има за цел да се најде "послаба" врски во мрежа со испраќање на активни "сонди" од различни точки во мрежата или преку интернет.[4],[5]

Одложена томографија[уреди | уреди извор]

Областа на одложена томографија привлече внимание во последно време. Таа има за цел да се најде одложен линк со користење на крај-до-крај сонди испратени од разни точки. Ова потенцијално може да помогне да се изолираат врски со големи редици доцнења предизвикани од задушување.[6]

Повеќе апликации[уреди | уреди извор]

Во мрежната томографија, исто така е вклучена и мрежната топологија која користи крај-до-крај сонди. Откривањето на топологијата е пласирано помеѓу точноста и трошокот. Акцентот во мрежната томографија е да се претстави прецизна слика за мрежа со минимални трошоци. За споредба, другите откритија на мрежните топологии е користење на SNMP или анализатор на патеки со цел за поголема прецизност и со помали трошоци. Други примери за апликации од мрежна томографија вклучуваат наоѓање на линкови кои се заеднички за повеќе патеки.[7]

Референци[уреди | уреди извор]

  1. Yardi, Y. (1996). "Network Tomography: estimating source-destination traffic intensities from link data". J. Am. Statistics Association (Journal of the American Statistical Association, Vol. 91, No. 433) 91 (433): 365–377.http://www.jstor.org/pss/2291416.
  2. Castro, R.; Coates, Mark; Liang, Gang; Nowak, Robert; Yu, Bin (2004). "Network Tomography: Recent Developments". Stat. Science 19: 499–517. http://projecteuclid.org/DPubS?service=UI&version=1.0&verb=Display&handle=euclid.ss/1110999312.
  3. Coates, M.; Hero Iii, A.O.; Nowak, R.; Bin Yu (2002). "Internet tomography". IEEE Signal Processing Magazine 19: 47–65. http://ieeexplore.ieee.org/xpl/freeabs_all.jsp?arnumber=998081.
  4. Coates, M. (2000). "Network loss inference using unicast end-to-end measurement". Proc. ITC Seminar on IP Traffic, Measurement, and Modeling 28.
  5. Duffield, N. (2001). "Inferring link loss using striped unicast probes". Ieee Infocom 2: 915–923.
  6. Tsang, Y.; Coates, M.; Nowak, R.D. (2003). "Network Delay Tomography". IEEE Trans. Signal Processing 51: 2125–2136. http://ieeexplore.ieee.org/xpl/freeabs_all.jsp?arnumber=1212670.
  7. Rubenstein, D.; Kurose, J.; Towsley, D. (2002). "Detecting shared congestion of flows via end-to-end measurement.". IEEE/ACM Transactions on Networking 10: 381–395. http://ieeexplore.ieee.org/xpl/freeabs_all.jsp?arnumber=1012369.