Шаблон:МедалТабелаНајгоре

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Медали
Икона за документација Шаблонска документација[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Примери[уреди извор]

За спортисти што се натпреварувале во еден ист спорт за една иста земја, шаблоните треба да го следат редоследот: Земја, Спорт, Натпревар1, Награда, Натпревар2, Награда и тн.

{{МедалТабелаНајгоре|Пример.png|150п|алт=Алтернативен текст за сликата|Име на спортистот}}
{{МедалЗемја | {{AUS}} }}
{{МедалСпорт | [[Атлетика]] (мажи)}}
{{МедалНатпревар|[[Олимписки игри]]}}
{{МедалЗлато | [[2000 Летни олимписки игри|Сиднеј 2000]] | 
  [[Атлетика на Летните олимписки игри 2000 - 100 метри, мажи|100 м]] }}
{{МедалНатпревар|[[Комонвелтски игри]]}}
{{MедалСребро | [[Комонвелтски игри 2006|Мелбурн 2006]] | 
  [[Атлетика на Комонвелтските игри 2006|200 м]] }}
{{МедалБронза | Мелбурн 2006 | 400 м }}
{{МедалНајдолу}}
Медали

Име на спортистот
Натпреварувач за Австралија Австралија
Атлетика (мажи)
Олимписки игри
Злато Сиднеј 2000
Комонвелтски игри
Сребро Мелбурн 2006
Бронза Мелбурн 2006
400 м


Поврзани шаблони и употреба[уреди извор]

Следниве шаблони се користат за составување на табела до освоени медали.

Почетен наслов[уреди извор]

{{МедалТабелаНајгоре}} – со ензадолжителните параметри за слика (вид. горенаведениот пример):

 1. Име на сликата без префиксот „Податотека:“ или „Слика:“ (или „File:“ „Image:“ на англиски).
 2. Големина на сликата. По основно: 100п.
 3. Опис. Ова секогаш треба да биде името на спортистот, со опис на сликата, ако тоа одговара.

Параметарот алт=Алтернативен текст содржи опис на ликовниот изглед на сликата, наменет за читателите со лош вид (вид. en:WP:ALT).

Застарени шаблони:

{{МедалНајгоре}} и {{МедалНајгореСлика}} – користете {{МедалТабелаНајгоре}} со {{МедалНатпревар|Олимписки игри}}
{{МедалТабелаНајгореСлика}} – користете {{МедалТабелаНајгоре}} со истите параметри

Главни наслови[уреди извор]

{{МедалЗемја}} – со параметарот:

 1. Соодветен шаблон од Википедија:Шаблони/Држави како прв параметар

{{МедалСпорт}} – with the parameter:

 1. Спорт (пол) или Спортмажи или жени проследен од врска до статија за спортот со соодветни прегради, на пр. [[Атлетика]] (мажи), [[Веслање]] (жени). Ако спортот е мешан, тогаш не наведувајте пол

{{МедалНатпревар}} – со параметарот:

 1. Врска до статија за натпреварот, на пр. [[Олимписки игри]], [[Комонвелтски игри]]

Застарени шаблони:

{{МедалОлимпијада}} – користете {{МедалНатпревар|Олимписки игри}}
{{МедалПараолимпијада}} – користете {{МедалНатпревар|Параолимписки игри}}
Податоци за медалите[уреди извор]

{{МедалЗлато}}
{{МедалСребро}}
{{МедалБронза}}
{{МедалДисквал}}

Сите со параметрите:
 1. Град Година — Градот-домаќин и годината на натпреварот, со врска до соодветната статија, на пр. [[Летни олимписки игри 2008|Пекинг 2008]]. За повеќе награди во една иста дисциплина, ставете врска само на првата
 2. Дисциплина — Во која дисциплина е освоен медалот, со врска до соодветната статија, на пр. [[Атлетика на Летните олимписки игри 2000 - 100 метри, мажи|100 м]]. Помеѓу вредноста и единицата беспреломен простор.

{{МедалПрво}}
{{МедалВторо}}
{{МедалТрето}}

- што се однесува на златен, сребрен и бронзен медал. Кај натпреварите што користат поинаква терминологија

{{МедалВистинскиДух}} – за атлети наградени со медалот „Пјер де Кубертен“, со годината како прв параметар

Конечен наслов[уреди извор]

{{МедалНајдолу}}