Шаблон:Инфокутија Место во Германија/doc

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Инфокутија за градови, општини и населени места во Германија[уреди извор]

Синтакса - германски параметри[уреди извор]

{{Инфокутија Место во Германија
|Name       = 
|German_name   = 
|Art       = 
|image_photo   = 
|imagesize    = 
|image_caption  = 
|Wappen      = 
|Wappengröße   = 
|image_flag    = 
|lat_deg = | lat_min = | lat_sec =
|lon_deg = | lon_min = | lon_sec =
|Karte      =
|Lageplan     =
|Lageplanbeschreibung =
|Bundesland    = 
|Regierungsbezirk = 
|Landkreis    = |Kreis =
|Amt = |Gemeindeverwaltungsverband = |Samtgemeinde = 
|Verbandsgemeinde = |Verwaltungsgemeinschaft = |Verwaltungsverband = 
|Höhe       = elevation
|elevationmax   = „X-Xmax m (y-ymax ft)“ Xmax е незадолжително elevationmax
|Fläche      = 
|area_metro    = 
|pop_metro    = 
|PLZ       = 
|PLZ-alt     = 
|Vorwahl     = 
|Kfz       = 
|Gemeindeschlüssel= 
|NUTS       = 
|LOCODE      = 
|Gliederung    = 
|Website     = 
|Bürgermeister  = 
|Bürgermeistertitel = 
|Partei      = 
|ruling_party1  = |ruling_party2 = |ruling_party3 = 
|year       = 
|_noautocat    = 
}}

Синтакса - англиски параметри[уреди извор]

{{Инфокутија Место во Германија
|name     = (или 'Name') име на местото на македонски
|name_local  = (или 'German_name') изворно име на германски
|image_photo = слика најгоре (изоставете го суфиксот „Податотека:“)
|imagesize  = ширина на сликата (по основно: 268п)
|image_caption = опис за приказ под најгорната слика
|image_coa  = (или 'Wappen') слика на грбот на местото
|Wappengröße = 
|image_flag  = image file of town flag
|lat_deg = | lat_min = | lat_sec = latitude degrees/minutes/sec
|lon_deg = | lon_min = | lon_sec = longitude degrees/minutes/sec
|Karte    =
|image_plan  = (или 'Lageplan') слика за приближената карта
|plantext   = (или 'Lageplanbeschreibung') наслов што стои над долната карта
|state    = (или 'Bundesland') незадолжително име на сојузната држава
|region    = (или 'Regierungsbezirk') незадолжително име на областа
|district   = (или 'Landkreis' or 'Kreis') име на округот
|borough   = 'Stadtkreis' или 'Bezirk' (маало, ако има дел)
|Amt = |Gemeindeverwaltungsverband = |Samtgemeinde = 
|Verbandsgemeinde = |Verwaltungsgemeinschaft = |Verwaltungsverband = 
|type     = вид на единица на дел, на пр. маало
|City     = град, ако има дел
|Town     = помал град, ако има дел
|elevation  = (или 'Höhe') метри надморска височина (претвора во стапки, т.е. ft)
|elevationmax = „X-Xmax m (y-ymax ft)“ Xmax е незадолжително elevationmax
|area     = (or 'Fläche') површиан на градското подрачје во квадратни километри
|area_metro  = површина на градското и приградското подрачје во квадратни километри
|pop_metro  = население на градското и приградското подрачје (без дец. места)
|postal_code = (или 'PLZ') поштенски броеви
|PLZ-alt   = (не се прикажува)
|area_code  = (или 'Vorwahl') повикувачки број
|licence   = (или 'Kfz' или 'license') регистарски таблички
|Gemeindeschlüssel= 
|NUTS     = (не се прикажува)
|LOCODE    = (не се прикажува)
|divisions  = (или 'Gliederung') делови, на пр. „5 маала“
|mayor    = (или 'Bürgermeister') име на управникот на местото 
|Bürgermeistertitel = звање на управникот на местото (на пр. градоначалник)
|party    = (или 'Partei') од која партија е управникот
|ruling_party1= |ruling_party2 = |ruling_party3 = 
|year     = година на основање на местото
|website   = (или 'Website') URL-адреса на службеното мрежно место
|_noautocat  = 
}}

Микроформат[уреди извор]

HTML-означувањето кое се добива со овој шаблон вклучува микроформат hCard, што овозможува расчленување на топонимот и местоположбата од страна на сметачот, или по автоматска постапка за каталогизација на статија низ википедијата, или преку алатка во прелистувачот со која работи корисникот, за (на пример) додавање на наслов во именик. Во hCard има микроформат Geo, што дополнително овозможува расчленување на координатите (геог. ширина и геог. должина), за да може да се побараат на карта, или да се преземат и стават во GPS-уред. За повеќе информации за употребата на микроформати на Википедија, погледајте го проектот за микроформати.

Ако местото има „основано“, „отворено“ или сличен датум, користете {{Почетен датум}}.

hCard користи HTML-класи, вклучувајќи ги:

 • adr
 • agent
 • category
 • county-name
 • extended-address
 • fn
 • label
 • locality
 • nickname
 • note
 • org
 • region
 • street-address
 • vcard

Geo се повикува со {{coord}}, и користи HTML-класи:

 • geo
 • latitude
 • longitude

Не ги преуменувајте или отстранувајте овие класи; ниту пак треба да склопувате вгнездените елементи коишто ги користат.

Кога назначувате координати, не бидете претерано прецизни.