Фуснота

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Фуснота (гер. Fußnote) е белешка под текстот што објаснува поблизу некои делови од текстот или споменатиот податок, односно термин. Фуснота се означува со натпис во форма на горен индекс или со ѕвездичка на горната десна страна од последната буква на зборот во текстот.

Употреба[уреди | уреди извор]

1 за првата фуснота на страницата, 2 за втората фуснота, итн. Други типографички симболи за означување на фуснота освен ѕвездичката (*) можат да бидат †, ‡, §, ‖, ¶.

Има обичај фуснота да биде применувана како алтернатива на долги образложувачки анотации кои би го одзеле вниманието на читателот. Фуснота секогаш се печати со поситни букви на подножјето на страницата.