Универзитет Унителма Сапиенца - Рим

Од Википедија — слободната енциклопедија

Универзитетот во Рим Унителма Сапиенца, порано познат како Универзитетот Унителма Сапиенца, често едноставно скратено како „Унителма Сапиенца“, е приватен универзитет основан во 2004 година во Рим, Италија. Унителма - Сапиенца е единствениот он-лајн италијански универзитет што го одржува конзорциум составен од јавни универзитети и претпријатија. Од 2010 година е поврзан и во сопственост на еден од врвните италијански јавни универзитети. Универзитетот Сапиенца во Рим, еден од најголемите универзитети во Европа по упис, има над 130.000 студенти и персонал од 4.000 наставници и истражувачи. Сапиенца и Унителма Сапиенца, кои се заеднички лоцирани во Рим, нудат повеќе заеднички дипломи со факултет кој често предава на двата универзитета.

Начин на учење[уреди | уреди извор]

Универзитетот обезбедува курсеви за онлајн учење, за студенти ширум светот и во оддалечени центри низ Италија. Тој на студентите им нуди неколку курсеви на англиски, италијански или шпански јазик. Универзитетот генерално бара испитите да се завршат во кампусот во Рим, додека стажирањето може да се заврши на било која меѓународна истражувачка локација.

Мисија и историја[уреди | уреди извор]

Унителма Сапиенца, преку употреба на напредна информатичка технологија и методологии во учењето на далечина, го промовира пристапот до високото образование на студентите кои не се во можност да посетуваат редовни образовни активности. Универзитетот посветува особено внимание на развојот на истражувањето, особено во научните и економските сектори, како и во управувањето со информатичката технологија.

Посебен фокус е посветен кон туторството. Универзитетот нуди тутори кои се занимаваат со академски активности, студентска мотивација и постигнување на целите на студентската кариера. Универзитетот има цел да ги комбинира фокусите за да ја зголеми интерактивноста со студентите за покооперативна средина за учење.

Академици[уреди | уреди извор]

Универзитетот има неколку факултети кои се фокусираат на специјализирани курсеви и на до-дипломски и на пост-дипломски нивоа и настава на повеќе јазици.

Организација[уреди | уреди извор]

Канцелар[уреди | уреди извор]

Проф. Антонело Фолко Бјаџини (италијанска Википедија)

Ректор[уреди | уреди извор]

Проф. Франческо Авалоне

Надворешни врски[уреди | уреди извор]