Увозни квоти

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Увозна квота е вид на трговско ограничување што поставува физичко ограничување на количината на добро што може да се увезе во земја во одреден временски период.

Квотите, како и другите трговски ограничувања, обично се користат за да имаат корист на производителите на добро во таа економија.