Разлика помеѓу преработките на „Космичко зрачење“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
 
==Регулација==
Флуксот на космички зраци кои навлегуваат во погорната ЗњемјинаЗемјина атмосфера е регулиран со два процеси: Соларниот ветер и Земјиното магнетно поле. Соларниот ветер шири намагнетизирана плазма создадена од Сонцето, која ги успорува честичките кои надоаѓаат, како што и ги исфрла честичките со енергии помали од 1 GeV.Количината на Соларен верер не е константна, поради промените во Соларната активност за време на неговиот 11 годишен циклус(целиот магнетен циклус на Сонцето трае 22 години). Исто така и Земјиното магнетно поле одбива дел од космичките зраци, така што нивното набљудување зависи од геогравската должина и ширина како и од азимуталниот агол. Космичкиот фликс варира од исток на запад поради поларитетот на Земјиното геомагнетно поле и доминантноста на позитивниот полнеж кај примарните космички зраци.
28

уредувања

Прегледник