Разлика помеѓу преработките на „Комуникациски протокол“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Во дигиталните компјутерски системи, правилата да бидат изразени со алгоритми и datastructures, зголемувајќи ја можноста за независност на хардвер. Изразување на алгоритми во преносни програмски јазик, го прави протокол софтвер независен оперативен систем.Протоколите се користат од страна на оперативниот систем сам по себе, се позајмуваат за да се опише овој начин и обично се, исто како остатокот од оперативниот систем, распоредени во бинарно, или изворна форма.
 
Оперативните системи обично се состојат од множество на соработка процеси кои манипулираат заедничка продавница (на самиот систем) да комуницираат едни со други. Оваа комуникација е регулирана со добро разбрани протоколи и е само мал дел од она што процесот би требало се да постигне (систем за управување ресурси, како на процесорот, меморија, тајмери, I / O уреди итн, и обезбедување на контрола на пристап до ресурсите), па овие протоколи можат да бидат вградени во процесот кодови како мал дополнителен код фрагменти. [5] [6]
 
Спротивно на тоа, комуникациските системи мора да комуницираат едни со други со заеднички пренос на медиумите, бидејќи не постои заедничка меморија. За разлика од меморијата продавница операција, за пренос Преземањата треба да бидат сигурни и да можат да се вклучат различни хардвер и оперативни системи на различни системи. Ова ги комплицира работите до тој степен што некој вид на структуирање е потребно за освојување на комплексноста на мрежни протоколи, особено, кога се користи на интернет.Комуникациските системи може да го користат на различни оперативни системи, како додека тие се согласуваат да го користите истиот вид на структуирање и исти протоколи за комуникација.
Во тоа време кога интернетот беше формиран, дели докажале да биде успешен дизајн за пристап и компајлер и оперативниот систем дизајн и со оглед на сличностите помеѓу програмските јазици и протоколите за комуникација, таа интуитивно чувствува што треба да се примени на протоколи, како и дели.Ова даде повод за концептот на слоевит протокол кои во денешно време претставува основа на протоколот дизајн.
 
Системите не користат ниту еден протокол да се справи со пренос. Наместо тоа, тие користат збир на протоколи за соработка, понекогаш се нарекува протокол семејството или протокол сопствена.Некои од најпознатите протокол апартмани вклучуваат:. IPX / SPX, X.25, AX.25, AppleTalk и TCP / IP. За да соработуваат протоколите треба да комуницираат едни со други, па не е анонимен "протокол", за да го направите тоа. А техника користена од страна на овој "протокол" се нарекува енкапсулација, што го прави возможно да се помине пораки од слој до слој во рамка. [11]
 
Протоколите можат да бидат подредени на функционалноста во групи, на пример, постои група на транспортни протоколи. Функционалностите се одбележан на слоеви, што врз секој слој решавање посебна класа на проблеми поврзани со, на пример:. Апликација, транспортот, интернет и мрежниот интерфејс-функции [12] За да се пренесе некоја порака, протокол треба да бидат избрани од секој слој, па некој вид на мултиплексирање / demultiplexingдемултиплексирање се одвива. Изборот на следниот протокол, исто така, дел од горенаведените "протокол" се постигнува со проширување на порака со protocolselector за секој слој. [13]
 
Има огромен број на протоколи, но сите тие се разликуваразликуваат само во деталите. Поради оваа причина на TCP / IP протокол сопствена може да се студира за да се добие целокупната сопствена слика протокол.за [14] Напротоколот. Интернет Протокол (IP) и Пренос протоколот за контрола (TCP) се најважните од нив, а терминот Internet Protocol Suite, или TCP / IP протоколот, се однесува на наплата на своите најмногу користени протоколи. Повеќето од протоколите за комуникација во употреба на интернет се опишани во барањето за Коментари (RFC) документи на Интернет Инжинерство Task Force (IETF). RFC1122, особено, документи на сопствена себе.
 
==Основни барања на протоколи==
Податоците претставуваат пораки кои може да бидат испратени и примени на комуникациски системи за да воспостават комуникација. Протоколиte затоа треба да ги утврдat правилата за пренос. Во принцип, многу од следните треба да се однесуваат:
 
* Податочни формати за размена на податоци. Во дигиталните порака bitstrings се разменуваат. На bitstrings се поделени во области и секоја област носи релевантни информации за протоколот. Концепциски на bitstring е поделена на два дела наречени заглавје област и податоци област. Вистинската порака е зачувана во областа на податоците, па насловот ги содржи полињата со поголема тежина на протоколот. На пренос се ограничени во големина, бидејќи бројот на грешки во преносот е пропорционална на големината на bitstrings кој се испраќа. Bitstrings повеќе од максималната трансфер единица (MTU) се поделени во парчиња на соодветната големина. Секој дел ја има речиси истата содржини во насловната област, бидејќи само некои полиња се зависни од содржината на податочната површина (особено КПД области, со содржина checksum-кои се пресметува од податочмата содржината).
 
== Наводи ==
10

уредувања

Прегледник