Разлика помеѓу преработките на „Комуникациски протокол“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
с (Бот менува: Референци -> Наводи)
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
Комуникациски протокол е формален опис на дигитални порака формати и правила за размена на тие пораки во компјутерски системи или помеѓу компјутерски системи и телекомуникациите. Протокол може да вклучува и сигнализација, проверка и корекција на грешка откривање и способности. Протоколот опишува синтакса, семантика, како и синхронизација на комуникацијата и може да се спроведува во хардвер, софтвер, или и во двете.
Во областа на [[телекомуникација]]та, '''комуникациски протокол''' е збир од стандардни правила за претставување, сигнализација на податоците, проверка на идентитетот и откривање на грешки потребни за да се испрати информација преку [[комуникациски канал|комуникацискиот канал]]. Пример за едноставен комуникациски протокол за прилагодување на звукот е случај со [[радио диспачер]] за зборување на [[мобилна станица|мобилните станици]]. Комуникационите протоколи за дигиталните пресметувачки комуникациски мрежи наменети се функции со кои би се обезбедиле сигурни размени на податоци преку не совршени комуникациски канала. Комуникацискиот протокол во основа следи одредени правила така што системот би работел исправно.
 
 
==Вовед==
 
Во дипломатски контекст зборот протокол се однесува на дипломатски документ или правило, упатство итн. Синоними се процедура и политика. Иако не постои општо прифатено формална дефиниција на "протоколот" во компјутерската наука, неформалna дефиниција, врз основа на претходните, би можело да биде "опис на еден сет на процедури што треба да се следи при комуникација". Во компјутерската наука зборот алгоритам е синоним за зборот постапка, па протокол е на комуникациите што е тоа алгоритам е да се пресметки.
 
Комуникациски системи користат добро дефинирани формати за размена на пораки. Секоја порака има точно значење за цел да предизвика одредена реакција на примачот. А протокол затоа што опишува синтакса, семантика, како и синхронизација на комуникација. А програмскиот јазик ја опишува истата за пресметки, па постои блиска аналогија помеѓу протоколи и програмски јазици:. протоколи се на комуникациите што се пресметки на програмски јазици.
 
Дипломатски документи за изградба на едни со други, создавајќи документ-дрвја. Начинот на под-документи кои го сочинуваат еден документ-дрво се напишани и има влијание врз комплексноста на дрвото. Со наметнување на модел на развој на документите, вкупната читливост може да се подобри и комплексноста може да се намали.
 
Ефикасен модел за таа цел е да дели шема или модел. Да дели шема на документи кои го сочинуваат дрвото се смета дека припаѓаат на класите, наречени слоеви. Растојанието на под-документ за својот корен-документот се нарекува свое ниво. На ниво на под-документ ја одредува класата на која припаѓа. Под-документите им припаѓаат на класата и сите обезбедуваат слична функционалност, а кога формата ја следи функцијата имаат слична форма.
 
На комуникациските протоколи во употреба на интернет се дизајнирани да функционираат во многу сложени и разновидни поставки, па и тие имаат тенденција да бидат многу комплексни. Неверодостојни пренос линкови додадете на ова со тоа што дури и основните барања на протоколи потешко се постигнуваат.
 
За да се олесни дизајнот, комуникациските протоколи се исто така структуирани со помош да дели шема како основа. Наместо да се користи еден универзален протокол да се справи со сите преносни задачи, се користи збир на протоколи за соработка и монтирање на дели шема.
 
==Комуникациски системи==
 
Информациите разменети меѓу уредите во мрежа или друг комуникациски медиум е регулирано со правила (конвенции) кои можат да бидат дадени во техничката спецификација се нарекува стандарден комуникациски протокол. Природата на комуникацијата, вистинските податоци разменуваат и која било држава-зависи од однесување се дефинира со спецификацијата. Овој пристап често се зема за протоколи во употреба од страна на телекомуникациите.
Во дигиталните компјутерски системи, правилата да бидат изразени со алгоритми и datastructures, зголемувајќи ја можноста за независност на хардвер. Изразување на алгоритми во преносни програмски јазик, го прави протокол софтвер независен оперативен систем.Протоколите се користат од страна на оперативниот систем сам по себе, се позајмуваат за да се опише овој начин и обично се, исто како остатокот од оперативниот систем, распоредени во бинарно, или изворна форма.
 
Оперативните системи обично се состојат од множество на соработка процеси кои манипулираат заедничка продавница (на самиот систем) да комуницираат едни со други. Оваа комуникација е регулирана со добро разбрани протоколи и е само мал дел од она што процесот би требало се да постигне (систем за управување ресурси, како на процесорот, меморија, тајмери, I / O уреди итн, и обезбедување на контрола на пристап до ресурсите), па овие протоколи можат да бидат вградени во процесот кодови како мал дополнителен код фрагменти. [5] [6]
 
Спротивно на тоа, комуникациските системи мора да комуницираат едни со други со заеднички пренос на медиумите, бидејќи не постои заедничка меморија. За разлика од меморијата продавница операција, за пренос Преземањата треба да бидат сигурни и да можат да се вклучат различни хардвер и оперативни системи на различни системи. Ова ги комплицира работите до тој степен што некој вид на структуирање е потребно за освојување на комплексноста на мрежни протоколи, особено, кога се користи на интернет.Комуникациските системи може да го користат на различни оперативни системи, како додека тие се согласуваат да го користите истиот вид на структуирање и исти протоколи за комуникација.
За да се имплементира вмрежување на протокол, протоколот софтверски модули се interfaced со рамка претпоставува да биде спроведен на оперативниот систем на машината. Оваа рамка спроведува вмрежување на функционалноста на оперативниот систем. Очигледно, рамката треба да биде толку едноставна како што може да биде, за да се овозможи полесно инкорпорирање во оперативни системи.Најпознати рамки се на TCP / IP моделот и OSI моделот.
 
Во тоа време кога интернетот беше формиран, дели докажале да биде успешен дизајн за пристап и компајлер и оперативниот систем дизајн и со оглед на сличностите помеѓу програмските јазици и протоколите за комуникација, таа интуитивно чувствува што треба да се примени на протоколи, како и дели.Ова даде повод за концептот на слоевит протокол кои во денешно време претставува основа на протоколот дизајн.
 
Системите не користат ниту еден протокол да се справи со пренос. Наместо тоа, тие користат збир на протоколи за соработка, понекогаш се нарекува протокол семејството или протокол сопствена.Некои од најпознатите протокол апартмани вклучуваат:. IPX / SPX, X.25, AX.25, AppleTalk и TCP / IP. За да соработуваат протоколите треба да комуницираат едни со други, па не е анонимен "протокол", за да го направите тоа. А техника користена од страна на овој "протокол" се нарекува енкапсулација, што го прави возможно да се помине пораки од слој до слој во рамка. [11]
 
Протоколите можат да бидат подредени на функционалноста во групи, на пример, постои група на транспортни протоколи. Функционалностите се одбележан на слоеви, што врз секој слој решавање посебна класа на проблеми поврзани со, на пример:. Апликација, транспортот, интернет и мрежниот интерфејс-функции [12] За да се пренесе некоја порака, протокол треба да бидат избрани од секој слој, па некој вид на мултиплексирање / demultiplexing се одвива. Изборот на следниот протокол, исто така, дел од горенаведените "протокол" се постигнува со проширување на порака со protocolselector за секој слој. [13]
 
Има огромен број на протоколи, но сите тие се разликува само во деталите. Поради оваа причина на TCP / IP протокол сопствена може да се студира за да се добие целокупната слика протокол. [14] На Интернет Протокол (IP) и Пренос протоколот за контрола (TCP) се најважните од нив, а терминот Internet Protocol Suite, или TCP / IP протоколот, се однесува на наплата на своите најмногу користени протоколи. Повеќето од протоколите за комуникација во употреба на интернет се опишани во барањето за Коментари (RFC) документи на Интернет Инжинерство Task Force (IETF). RFC1122, особено, документи на сопствена себе.
 
{{никулец}}
 
== Наводи ==

Прегледник