Разлика помеѓу преработките на „Лексички анализатор“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
 
Лексичка анализа е процес во кој некој влез од низа од знаци (на пример изворниот код кај компјутерски програм) да произведе како излез низа од симболи наречени “лексички токени” или само “токени”. На пример, лексерите кај многу програмски јазици низата од знаци 123 abc ја делат на два токена: 123 и abc , празноро место не се зема во предвид. Целта на создавањето на токените е обично тие да се предадат на друга програма како что е парсерот.
 
[[Слика:lekser.jpg|рамка|Википедија Енциклопедија]]
 
За многу јазици правењето на лексичка анализа може да се направи во едно поминување- со читање на знак по знак од влезот. Но, моногу комерцијални компајлери користат на рака напишани (не автоматски генерирани) лексери бидејќи во нив е возможно многу полесно да се интегрираат справувачи со грешки.
Околу 50 реда код за FLEX наспроти 100 реда на рачно напишан код.
Обично скенерите не се тешки за пишување. Ако се напишани точно , рачно напичшаните скенери можат да бидат побрзи и пофлексибилни за разли од скенерите кои сец направени со помош нагенератор за скенер.
 
 
 
== Референци ==
 
* Compiling with C# and Java, Pat Terry, 2005, ISBN 0-321-26360-X 624
* Algorithms + Data Structures = Programs, Niklaus Wirth, 1975, ISBN 0-13-022418-9
* Compiler Construction, Niklaus Wirth, 1996, ISBN 0-201-40353-6
228

уредувања

Прегледник