Потклада

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Подклада)

Потклада — подгрупа на хаплогрупа во генетиката.[1]

Договор за именување[уреди | уреди извор]

Иако хаплогрупите и поткладите на човечката митохондријална ДНК (mtДНК) и ДНК на хромозомот Y (Y-ДНК) се именувани на сличен начин, нивните имиња припаѓаат на сосема посебни системи.[2]

mtДНК[уреди | уреди извор]

mtДНК-хаплогрупите се определени со присуство на низа маркери за еднонуклеотиден полиморфизам (SNP) во хиперпроменливите региони и кодираниот регион на митохондријалната ДНК. Тие се именувани со големи букви од A до Z, со понатамошни потклади именувани со помош на броеви и мали букви.[2][3][4]

Y-ДНК[уреди | уреди извор]

Y-ДНК хаплогрупите се дефинирани со присуство на серија SNP маркери на Y хромозомот. Поткладите се дефинирани со терминален SNP, SNP најдалеку во филогенетското стебло на хромозомот Y.[5]

Човечка Y-ДНК[уреди | уреди извор]

Конзорциумот на хромозомот Y (YCC) разви систем за именување на главните човечки Y-ДНК хаплогрупи со големи букви од А до Т, со понатамошни потклади именувани со помош на броеви и мали букви (YCC долга номенклатура ). Стенографската номенклатура на YCC ги именува Y-ДНК хаплогрупите и нивните потклади со првата буква од главната хаплогрупа Y-ДНК проследена со цртичка и името на дефинирачкиот терминал SNP. [6] Номенклатурата на хаплогрупата на Y-ДНК се менува со текот на времето за да се приспособи на зголемениот број на SNP кои се откриваат и тестираат, и како резултат на проширувањето на филогенетското стебло на хромозомот Y. Оваа промена во номенклатурата резултираше со неконзистентна номенклатура која се користи во различни извори. [7] Оваа недоследност, и сè понезгодната долга номенклатура, поттикна чекор кон користење на поедноставната стенографија.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Caselli, Giovanni (21 July 2022). Etruria and the Origins of the Etruscans (англиски). Cambridge Scholars Publishing. стр. 33. ISBN 978-1-5275-8475-4.
  2. 2,0 2,1 „Understanding Results: mtDNA: How are mitochondrial DNA (mtDNA) Haplogroups named?“. Family Tree DNA. Посетено на 3 April 2013.
  3. „About mtDNA Haplogroups (Maternal Ancient Ancestry)“. DNA Ancestry Project. Посетено на 1 April 2013.[мртва врска]
  4. „Comparison of Y-DNA and mtDNA haplogroups“. DNA Ancestry Project. Посетено на 1 April 2013.[мртва врска]
  5. „myFTDNA 2.0 User Guide: Y-DNA: What is the Y-DNA - Matches page?“. Family Tree DNA. Посетено на 31 March 2013. A terminal SNP determines the terminal (final) subbranch on the Y-DNA Tree to which someone belongs.
  6. „Understanding Results: Y-DNA Single Nucleotide Polymorphism (SNP): How are haplogroups and their subclades named?“. Family Tree DNA. Посетено на 31 March 2013.
  7. „Understanding Haplogroups: How are the haplogroups named?“. Family Tree DNA. Архивирано од изворникот на 21 June 2012. Посетено на 31 March 2013.