Прејди на содржината

Мазен мускул

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Мазно мускулно ткиво)
Мазно мускулно ткиво
Слоеви на ѕид од хранопровод:
Податоци
Назнаки
Латинскиtextus muscularis levis; textus muscularis nonstriatus
THH2.00.05.1.00001
FMAFMA:14070

Мазен мускул (лат. textus muscularis nonstriatus) — тип на мускулно ткиво кое влегува во состав на крвните и лимфните садови, органите на системот за варење, дишникот, мочниот меур, утерусот, кожата и др. Тоа е специјализирано за слаби и бавни контракции, а инервирано е од автономниот нервен систем, што значи дека не работи под дејство на свеста и волјата.