Прејди на содржината

Закон за авторското право на САД

Од Википедија — слободната енциклопедија

Законот за авторски права во САД е дел од Федералното право и е дел од Американскиот устав. Моќта за заштита на авторските права е гарантирана во Член 1, оддел 8, клаузула 8.

Историја[уреди | уреди извор]

Конгресот на САД за првпат ги воведува авторските права со Актот од 1790 година. Овој акт им обезбедува на авторите права врз публикација на нивните мапи, скици и книги, за временски период од 14 години, со право на продолжување, на уште 14 години доколку авторот е сѐ уште жив. Актот не регулирал музички композииции, дневни весници или твроби на странски автори.

Авторското право е изменето честопати за да го придружува развојот на технологијата, како што е снимањето на звукот, но и зголемување на периодот на заштита на правата.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]