Генска фамилија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Генските фамилии се групи на ДНК сегменти кои еволуирале од заеднички предок-сегмент од ДНК кој претрпел дупликација и дивергенција. Тие се збир од повеќе ДНК сегменти кои еволуирале од еден заеднички ДНК сегмент кој се копирал и изменувал во текот на милиони години.

Членовите на една генска фамилија можат да вклучуваат експресирани (изразени) гени како и неизразени секвенци (промотори, оператори, транспозабилни генетски елементи, како и псевдогени, што претставуваат гени кои повеќе не се функционално изразливи).