Виртуелен Приватен Сервер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Витуелен приватен сервер или VPS е една од многуте Виртуелни машини кои работат на еден компјутер.Обично тие ги користат Интернет хостинг сервисите. (Internet hosting service). Иако VPS стартува софтвер на ист физички компјутер како и другите кориснички виртуелни машини, тој е во многу аспекти на иста функционалност како посебен физички компјутер. VPS е посветен на индивидуалните потреби на клиентите, има приватност на одвоен физички компјутер и може да биде конфигуриран да стартува серверски софтвер.

Виртуелизација[уреди | уреди извор]

Концептот на вирутелниот сервер е специфичен пример на истиот концепт кој го предводи развојот на Time-Sharing (делење време) и мултипрограмирање. Општо земено, клиент-корисниците најстојуваат да бараат компјутерски ресурси од моменталната мода, барајки што побрзо одговори на побарувањата, со тоа што поминуваат многу време без никакви активности додека ги испитуваат резултатите. Во текот на овој неактивен период, компјутерските ресурси можат да бидат искористени да пребаруваат и други клиенти. Овој модел придунесува за ефикасно користење на компјутерските ресурси, намалувајќи го времето на неактивниот систем, без оглед на корисничките навики. Исто така им дозволува на корисниците да делат ресурси, притоа чувајки ги фајловите во хардискот или да користат штампач. Виртуелизацијата го проширува основниот концепт на компјутерот како целина.Во традиционалниот модел,оперативниот систем дозволува пристап на ресурсите,а сепак има само една машина која се дели. Во вируелниот серверски модел, наместо тоа, виртуелниот софтвер создава илузија повеќе од еден компјутер, хардиск, штампач итн. Иако ресурсите се делени, како и кај Time-Sharing моделот, вритуелизацијата обезбедува повисоко ниво на сигурност како и кај индивидуалниот виртуелен сервер притоа изолирани еден од друг.Секој вирутелен сервер може да покрене свој потполно развиен оперативен систем и може да се рестартира независно. Ова е важно, бидејќе дозволува разни операции извршувајќи со помош на постоечката апликација на старите верзии на оперативните системи, на истиот сервер како и новите апликации.

Хостинг[уреди | уреди извор]

Бројот на компании кои нудат виртуелни приватни сервер хостинг, или виртуелен наменски сервер хостинг, како продолжување за веб хостинг услуги, е во пораст. Постојат неколку прашања што треба да се разгледаат кога се лиценцира заштитен софтвер во мулти-комерцијална виртуелна средина.

Хостинг без управување е препуштен на корисникот за сам да го одржува својот сервер.

Хостинг без мерења на протокот генерално нуди неограничен број на податоци да бидат преносни линии на фиксен опсег. Вообичаено, тој нуди хостинг брзина од 10 Mbit / s, 100 Mbit / s или 1000 Mbit / s (дури и до 10 Gbit / s). Ова значи дека корисникот теоретски може да се користи на ТБ 03:33 ~ 10 Mbit / s, на 33 ~ ТБ 100 Mbit / s и ТБ 333 ~ 1000 Mbit / s податоци месечно (иако во практиката овие вредности се многу помали).

Облак Сервер (Cloud Server)[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Обработка_во_облак.

VPS е динамичен (иако, тоа може да се промени во текот на траење), често се нарекува како облак сервер. Клучните аргументи за ова се:

  • Дополнителен хардвер ресурси може да се додаде во текот на извршувањето (CPU, RAM).
  • Серверот може да се пресели во други хардвер додека е активен.
  • Понекогаш се нарекува виртуелен наменски сервер.

Види Повеќе[уреди | уреди извор]


Наводи[уреди | уреди извор]