Јудејско царство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Јудејското царство (хебрејски:מַמלְכת יְהוּדָה) е поранешно царство кое се наоѓало на територијата на денешен Израел и Палестина, со главен град Ерусалим. Оваа царство било создадено од страна на три еврејски племиња: Јуда, Шимун и Венјамин. царството пропаднало со поделба на Северно и Јужно израелско царство. Оваа царство било продолжение на царството на Давид и Соломон, а прв цар бил Робоам, син на Соломон.