YouTrack

Од Википедија — слободната енциклопедија
YouTrack
ПрограмериJetBrains
Првично изданиеоктомври 29, 2009; пред 14 години (2009-10-29)
Стабилно издание2019.3 (build 64863)[1] / декември 11, 2019; пред 4 години (2019-12-11)[1]
Прог. јазикJavaScript and Kotlin
Опер. системCross-platform
ВидBug tracking system, project management software
ЛиценцаProprietary, free for 10 users, free for open source projects
Мреж. местоjetbrains.com/youtrack

YouTrack е комерцијален пребарувач, за следење на грешки заснован на прелистувач, систем за следење на проблеми и софтвер за управување со проекти развиен од JetBrains. Овој пребарувач се фокусира во главно на пребарување засновано на прашања со автоматско завршување, манипулира со проблеми во серии,[2] прилагодување на множеството атрибути на проблемот,[3] како и создавање на прилагодени работни текови.[4]

Архитектура[уреди | уреди извор]

YouTrack е имплементиран во согласност со јазично-ориентираното програмирање [5] и истото сега е напишано на JavaScript и Kotlin (двата се програмски јазици). Користи вградена база на податоци Xodus [6] со цел да чита и чува податоци. За повици со далечинска постапка, YouTrack поддржува RESTful API.

Интеграција со надворешни алатки[уреди | уреди извор]

Стандардната YouTrack интеграција ги вклучува и увезените од JIRA, интеграција Mailbox Integration или Поштенско сандаче, Zendesk интеграција и интегрирана работна средина со Upsource и TeamCity. Интеграциите со GitHub, BitBucket и GitLab се дадени надвор од кутијата, додека врските со други системи за контрола на верзии се поддржани преку интеграцијата на TeamCity или Upsource . TeamCity поддржува врски со складишта во ClearCase, CVS, Git, Mercurial, Perforce, SourceGear Vault, StarTeam, Subversion, Team Foundation Server и Visual SourceSafe . Upsource поддржува врски со складишта во Git, Mercurial, Perforce и Subversion .

YouTrack поддржува интеграција со неколку популарни алатки за управување со тестови: PractiTest, TestLink, TestLodge и TestRail .

YouTrack може да се интегрира со Slack работното место.

Интеграцијата на сливот, на англиски Confluence се изведува со додавање макроа за да вметнете врски до проблеми и да вметнете извештаи во Страниците на сливот .

YouTrack може да се интегрира со JEBrains IDE, вклучувајќи IntelliJ IDEA, PhpStorm, WebStorm, PyCharm, RubyMine, CLion, Rider, GoLand и AppCode .

YouTrack е способен за увоз на прашања од JIRA, CSV податотека, Bugzilla, FogBugz, GitHub, MantisBT, Миша, Trac, или на друг YouTrack серверот.

Исто така, поддржува автентикација на корисникот со сметка на Google, GitHub, GitLab, Bitbucket Cloud, Active Directory, Yahoo, AOL, OpenID, LDAP и Jira акредитиви.

Кориснички интерфејс[уреди | уреди извор]

YouTrack корисничкиот интерфејс заснован на Ajax дозволува интеракција со тастатурата и глувчето. Пребарувањето проблеми се спроведува преку синтакса за пребарување и се извршува од едно поле за пребарување.[7]

Системски јазик[уреди | уреди извор]

YouTrack секако обезбедува локална поддршка на повеќе јазици, и тоа: англиски, француски, германски, јапонски, руски и шпански. Достапни се и дополнителни јазици што се поддржани од корисничката заедница на YouTrack.

Системски побарувања и типови на дистрибуција[уреди | уреди извор]

YouTrack е крос-платформа и работи на сите оперативни системи овозможени од Java, вклучувајќи ги Microsoft Windows, Linux ( * nix ), macOS и Solaris.

YouTrack е достапно на InCloud или Standalone. Четири типа на дистрибуција се нудат самостојно: архива на Java (.jar) што може да се активира и е подготвена да започне без дополнителна инсталација; Windows Installer MSI кој ги инсталира и конфигурира JRE и Tomcat со распоредената веб-архива на YouTrack; чиста архива со zip податотеки, но исто исто така Docker container. До објавувањето на верзијата 6.0,[8] JetBrains исто така го дистрибуираше YouTrack како веб-архива (.war) што може да биде распоредена во скоро секој контејнер за услуги ( Tomcat, Jetty, итн.) )

YouTrack REST API[уреди | уреди извор]

YouTrack REST API [9][10] им овозможува на програмерите да извршуваат различни програмски активности, вклучително и:

  • Увоз на постојни проекти и проблеми од други системи за следење на проблеми.
  • Создавање, изменување, добивање на сите атрибути на проблемите.
  • Манипулирање со проекти, корисници, групи и улоги. Ова се прави со Hub преку Hub REST API, корисник и систем за управување со дозволи од JetBrains. YouTrack 6.0 и подоцна доаѓа со вграден Hub.

Лиценца[уреди | уреди извор]

JetBrains нуди YouTrack во верзии InCloud и Standalone.

Домаќинот ( SaaS ) се вика YouTrack InCloud. За InCloud, тројца корисници се бесплатни засекогаш, со натамошни годишни или месечни плаќања, со дополнителен корисник попуст на секој корисник или со поголем број на претплатени корисници.

За „Самостојна“ Standalone верзија, пакет со 10 корисници е достапен бесплатно, со уште пет платени пакувања достапни за поголем број корисници. Секој пакет вклучува една година бесплатни надградби и техничка поддршка.

JetBrains исто така ви обезбедува YouTrack без наплата за проекти со отворен извор и за образовни и наставни употреби во училниците, заедно со 50% попуст достапен за стартапи.

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Споредба на системите за следење на проблемите

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Pishkova, Elena (11 December 2019). „What's New in YouTrack 2019.3“. YouTrack Blog.
  2. „JetBrains Releases YouTrack 1.0 Beta“. eWeek. Архивирано од изворникот на 2013-01-09. Посетено на October 30, 2009.
  3. „JetBrains upgrades YouTrack bug tracker“. InfoWorld. Посетено на May 26, 2010.
  4. „JetBrains YouTrack 3.0 Clears Bug Tracker Launchpad“. Dr.Dobb's. Посетено на June 17, 2011.
  5. „Language Oriented Programming:The Next Programming Paradigm“ (PDF).
  6. „github.com/JetBrains/xodus“.
  7. „JetBrains Releases Bug and Issue Tracking Beta“. Dr.Dobb's.
  8. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2015-04-08. Посетено на 2020-12-06.
  9. „YouTrack REST API Reference for Standalone“.
  10. „YouTrack REST API Reference for InCloud“.