Сојуз на синдикатите на Македонија

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) е синдикален сојуз во Република Македонија. Тој е наследник на синдикалниот сојуз од времето на комунизмот. Во него членуваат 18 грански синдикати. ССМ има статус на набљудувач во Европската конфедерација на синдикати, а има аплицирано за прием во членство во Светската конфедерација на слободните синдикати. Од октомври 2010 година претседател на ССМ е Живко Митревски,[1] кој од 19 април истата година беше и вршител на должноста претседател на ССМ.[2]

Долго време неофицијално се сметаше дека ССМ е близок до Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, но по преземањето на раководството на ССМ од страна на Живко Митревски постојат мислења дека ССМ е близок до ВМРО ДПМНЕ.

Во 2011 година ССМ има околу 76.000 членови,[3] а во 2009 - околу 115.000 членови.[4]

Историја[уреди]

ССМ е основан на Првиот земски синдикален конгрес на работниците и намештениците на Македонија, кој се одржал во Скопје на 18-21 август 1946 година. Во времето на комунизмот ССМ е единствениот синдикат што постои и делува во тесна врска со Сојузот на комунистите на Македонија. По падот на комунизмот, ССМ се прилагодува на новите услови на делување и на својот 14-ти конгрес во 1993 година донесува нов Статут и Програма за работа. Последниот, 17-ти конгрес се одржа на 18 март 2006 година.

Во 2005 година во редовите на ССМ се разгорува судир помеѓу претседателот на ССМ, Ванчо Муратовски и претседателот на СОНК, Дојчин Цветановски Како резултат на овој судир СОНК се отцепи од ССМ и стана основниот двигател и невиден растурач на синдикалното движњње и подржувач на сите законски измени кои се против правата на работниците што на 28 декември 2005 година доведе до формирање на нов синдикален сојуз, на Конфедерацијата на слободни синдикати.

Членки на ССМ[уреди]

 • Синдикат на работниците од сообраќајот и врските (СРСВМ)
 • Синдикат на индустрија, енергетика и рударство (СИЕР)
 • Синдикат на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани (УПОЗ)
 • Синдикат на работниците од агроиндустрискиот комплекс (АГРО)
 • Синдикат на работниците од текстилната, кожарската и чевларската индустрија (СТКЧ)
 • Самостоен синдикат за здравство, фармација и социјална заштита (ССЗФСЗ)
 • Синдикат за градежништво, индустрија и проектирање (СГИП)
 • Синдикат на работниците од угостителството, туризмот, комунално-станбеното стопанство, занаетчиството и заштитните друштва (СУТКОЗ)
 • Синдикат на хемија и неметали (СХНМ)
 • Синдикат на образование, наука и култура (СОНК)
 • Македонски полициски синдикат (МПС)
 • Синдикат на поштенските и телекомуникациските работници (СПТРМ)
 • Синдикат на работниците од шумарството и дрвната индустрија (СРШДИ)
 • Синдикат на работниците од графичката, информативната, филмската и издавачката дејност и производство на хартија (ГИФИХ)
 • Синдикат на работниците од трговијата (СРТ)
 • Синдикат на работниците од финансиските дејности (СФДМ)
 • Самостоен Синдикат на работниците од енергетика и стопанство на Македонија (ССЕСМ)
 • Синдикатот на Одбраната и Безбедноста

Досегашни претседатели на ССМ[уреди]

Потпретседатели на ССМ[уреди]

 • Живко Даневски
 • Павел Трендафилов
 • Тихомир Климовски
 • Роберт Симоноски

Наводи[уреди]

Литература[уреди]

 • Орде Иваноски и др. „Историја на синдикалното движење во Македонија“, Сојуз на синдикатите на Македонија, Скопје, 2008.

Надворешни врски[уреди]