Разговор:Крал Марко

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија

Cestitam autoru teksta. Uspeo je da napise clanak o srpskom kralju Marku Vukasinovicu/Kraljevicu Marku a da ni jednom ne pomene reci kao sto su Srbija,Srbin,srpski,itd...Alal vera majstore, svaka ti dala :)))

-"Врз основа на ваквото пишување на Орбини прифатено е презимето Мрњавчевиќ за оваа фамилија..." Znaci,da nije bilo Orbinija siroma' Vukasin ne bi znao da se na svojim poveljama potpisuje kao Mrnjavcev-IC ??

-"Марко ја имал титулата “млад крал“, односно престолонаследник" Prestolonaslednik? Koje zemlje? Jel' makedonije ? (btw,evo sta kazu braca Bugari:Марко е син на прилепския деспот Вълкашин Мърнявчевич, който около 1366 година е обявен за съвладетел на Сръбското царство с титла крал.Сам той се нарича господин на сръбската земя и гърците и западните страни.)

-"...тие потекнувале од Ливно во Херцеговина од сиромашниот властелин Мрњава, кого Душан (цар, 1346-1355) го повикал на својот двор..." Dusan,car ? Ciji car ?? Cuo sam da je Dusanov dvor bio u Skoplju i da je Skoplje bilo prestonica carstva samo ne mogu da se setim cije je to carstvo bilo...Da nije makedonsko ????????

-"...кралот Марко се издигнал на ниво на легендарен национален херој..." Nacionalni heroj? A koje to nacije? I mi Srbi imamo jednog nacionalnog heroja koji se zvao Marko i bio je kralj i otac mu se zvao Vukasin...slucajnost ??? Ako nije slucajnost onda znaci da je autor teksta Srbin. Sa govornom manom ;)

Хаха, абе Србине, ,,ево шта кажу браќа Бугари о твоме Душаново царство - удиши дубоко јер то според твојих браќа оно је булгарско‘‘ Шта твоји браќа мисле. Еј, абе ова српскиов ми е како на оној Бугаринон што мисли дека знае српски, како се викаше, де... Богорм, хахахаха!!! Бојан имаш за кажување? 18:05, 25 јули 2009 (UTC)
bg:Душаново царство - "Душановото царство, Душановата държава или империя, наричано и Сръбско царство (на сръбски: Српско царство или Srpsko carstvo) е средновековно царство на Балканите, която възниква на основата на средновековната сръбска държава на Неманичите (наричана още и Рашка) през 14 век."? --Стан (разговор) 18:16, 25 јули 2009 (UTC)

Ах, како да знаев кој ќе се јави да се искупува пред ,,братот‘‘ Србин... хахахаха! Има луѓе со проблеми и проблеми... Бојан имаш за кажување? 18:48, 25 јули 2009 (UTC) Инаку Србине, ,,погледни историју те странице, знаш ту има једног Бугара који не станује из пред компјутера и кога сваки божји дан компјутер му је укључен на адреси Википедија македонског језика... тип је преправио ту категорију‘‘. Puno pusa, hahahaha, Бојан имаш за кажување? 18:56, 25 јули 2009 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Податотека наместо File, вики клучни зборови на македонски.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 11:47, 26 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

Манипулации со изворите на Крсте Петков Мисирков[уреди извор]

Wikimk, јасно е дека вистината понекогаш боли. Статиите постојат и нема потреба да ги бришеш. Така само покажуваш слабост. Затоа ги повикувам администраторите да покажат објективност во духот на Википедија и да не се пристапува селективно кон научните статии на Крсте Петков Мисирков.Relativefrequency (разговор) 13:06, 6 август 2009 (UTC)

Сега сѐ ми е јасно. Јас колку што знам Википедија не е сигурен извор на информации. За да ми покажеш и со пример дека сум слаб те советувам да поработиш на неселективноста и на објективноста на другите Википедии. Па потоа врати се и кажи ми „еве гледај колку сум јас добар, а колку си ти лош (односно слаб)“. Ајде сега најди си самиот тема на која ќе поработиш, па втати се за да го продолжиме муабетов. Ако тоа не можеш да го направиш, тогаш мој совет е да започнеш да пишуваш овде за некое хоби. --Wikimk (разговор) 13:25, 6 август 2009 (UTC)

Бришење на извори[уреди извор]

Целта на Википедија е статиите да бидат поквалитетни. Зошто тогаш се брише изворот од Рајко Жинзифов? Relativefrequency (разговор) 12:44, 23 август 2009 (UTC)

Испитувајќи ја твојата психа, би рекол за „за да прашаш“, ете зашто--Р ашо 12:46, 23 август 2009 (UTC)
Ај доста правење панаѓур од македонската Вики! Фичо (разговор) 15:23, 23 август 2009 (UTC)
Драг колега, имаш ли некакво објаснување за твоето последно уредување? Зошто го бришеш изворот? Relativefrequency (разговор) 15:24, 23 август 2009 (UTC)
Секако дека имам. Имплицираш бугаризација на подол и опортунистички начин. Не можам да се согласам со тоа. Фичо (разговор) 15:28, 23 август 2009 (UTC)
Јас воопшто не мислев на твоите лични мислења, мненија и претпоставки во врска со темата, туку дали имаш објаснување дека твоето уредување е во согласност со принципите на Википедија? Relativefrequency (разговор) 15:37, 23 август 2009 (UTC)
Еве вака да се разбереме. Имаш статија за Крале Марко. Ставен е дел од песна во статијата. Против тоа немам ништо... Ама, во таа песна имаш ненеутрална гледна точка: „българска e бранил земля“. Зошто не стои дел на пример „вино пије, пола пије, пола Шарцу даје“? Зашто не стои нешто неутрално, ни македонско, ни српско ни бугарско? Јас можам да наставам безвезни песни за Марко, а такви има многу и статијата да ја направиме калакурница. Таков ли квалитет на мкВики имаш на ум? Фичо (разговор) 15:51, 23 август 2009 (UTC)
Може да стои и тоа, воопшто не е проблем. Ако има проверливи и веродостојни извори од енциклопедиски карактер, тогаш тие треба да се цитираат - со тоа ќе се збогати статијата. Relativefrequency (разговор) 16:07, 23 август 2009 (UTC)
Мислам дека е доста со вакви коментари. Се обидувам а постапувам колку што е можно посоодветно и неутрално, но во овој случај навистина корисникот Релатив претера. Како прво тоа не се стихови од личноста за која е статијата, туку тоа претпоставувам дека е бугарска народна песна. Знаејќи го односот на бугарската држава и Бугарите кон сè што е македонско и потекнува од територијата на Македнија, не ме ни чуди што има ваква песна. Во бугарските народни песни може да се опејува дека светот го создале Бугарите и тоа да не го сметаш за некој извор? Релатив, ние не сме мали деца, за да си играш тука со нас и да не правиш будали. Вакви народни песни, не се за на Википедија, а ниакко не може да претставуваат веродостоен извор. Ова е чист вандализам, со цел на статијата да ѝ се фрли бугарсјко гледиште. Жал ми е, но веќе те опоменав и морам да те блокирам поради вандализам. Ова ти е по втор пат и ќе бидеш блокиран во времетраење од 3 месеци.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:01, 23 август 2009 (UTC)
Не се за Вики зашто се бугарски или по туга причина? Вие сте лугето кои додавате нерелативни извори од форуми, блогови и ултранационалистичките Македонско сонце и слично. И каков е последно Рајко Жинзифов? Некој си там будала што незнаел кој е и кои се тугите луге? Пфу.. Не живееме во 1933 година да правите "Кристал нахт" и "Ноќта на долгите ножови".. али само ние не живееме во таја година? --Подпоручикъ (разговор) 17:30, 23 август 2009 (UTC)
Подпоручикъ, ќе Ве замолам ако може да не се навраќате на далечната 1933, бидејќи сите знаеме каков бил односот на бугарските власти спрема Македонците. Не сакам да започнувам нови коментари за асимилаторската и ултранационалистичка политика, бидејќи ова не е место за тоа. Ќе Ве замолам да бидете и поконструктивни во Вашите коментари, бидејќи мене не ми е сеедно што правите Вие.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:48, 23 август 2009 (UTC)

Е, каква била политика на Бугарија спрема македонците во 1933, кога до 1931 година министер-председател сам беше македонец? Што ново като информација ке ми дадеш? И мене не ме интересира вашата особа, дотолко само дето прекинувате сите етични, морални и бурократски цености на Википедија. "Истината ке ви направи слободни" --Подпоручикъ (разговор) 18:21, 23 август 2009 (UTC)

Мило ми е што признаваш дека Андреј Љапчев бил Македонец. Но, тој бил како што самиот рече на власт до 1931. Не го криткувам Мушанов, но сепак политичкиот притисок врз власта во Бугарија бил очигледен.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:00, 23 август 2009 (UTC)
Па е јасно дека е бил македонец, исто и секој роден на географскиот рајон Македонија, али по тоа време големото мнозинство од македонците припадале кон бугарската нација. Ова ви брка вази во очите, не друго. --Подпоручикъ (разговор) 19:51, 23 август 2009 (UTC)
Незнам кому. Затоа имате параноја од „макдедонизмот“. За тоа не коментирај, бизарно ти е.--Никола Стоіаноски 19:53, 23 август 2009 (UTC)

Македонија под османска власт[уреди извор]

Бришам по смрта на Марко Македонија подпаѓа под туртска власт--Еден Македонец ? (разговор) 23:02, 27 мај 2010 (CEST)[одговори]

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • сметаат наместо сметат, синтаксна грешка.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 14:27, 2 јуни 2010 (CEST), управуван од Brest.[одговори]